Propagátor Janáčka Sir Ch. Mackerras převzal medaili

Praha - Ocenění za propagaci českého umění dnes v Praze převzal Sir Charles Mackerras. Slavný dirigent a znalec české hudby dostal od ministra kultury Václava Riedlbaucha medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). Dirigent (84) strávil během svého mládí rok v Československu a od té doby prosazoval českou hudbu ve světě - zejména dílo Leoše Janáčka. Mackerrasovo umění budou moci posluchači ocenit v říjnu během jeho vystoupení s Českou filharmonií (ČF).

„Janáčkova hudba byla natolik jiná a fascinující, že jsem se do ní okamžitě zamiloval. Začal jsem ji studovat a zůstal u ní celý život,“ uvedl při přebírání dirigent australského původu. O Janáčka se začal zajímat v roce 1947, kdy v Praze studoval a byl žákem Václava Talicha. „Kdyby v roce 1948 nebyl komunistický puč, určitě bych v Praze zůstal déle. Praha se opravdu pro mě stala druhým domovem, od roku 1965 jsem se sem vracel a ještě v roce 1989 jsem dirigoval Mou vlast na Pražském jaru, posledním za komunistů,“ řekl. „O přestávce jsem byl představen (poslednímu socialistickému prezidentovi) Gustávu Husákovi, tento hřích jsem odpykal, když jsem v roce 1991 dirigoval Dona Giovanniho ve Stavovském divadle za přítomnosti Václava Havla,“ vzpomínal na přelomovou dobu v Československu.

Mackerras byl prvním, kdo v Británii uvedl Janáčkovu operu Káťu Kabanovou. I díky dirigentovi je dnes Janáčkovo operní dílo součástí repertoáru všech významných světových scén.

Do Československa se na konci 40. let Mackerras dostal díky stipendiu britské vlády. „Poprvé jsem viděl sníh, ten v Austrálii nemáme,“ řekl. Ještě před cestou do Prahy měl několik lekcí češtiny, protože slyšel, že jeho němčina, kterou znal zejména z operních libret, by nebyla v Praze vítána. Česky mluví velmi dobře i ve svém pokročilém věku.

S Českou filharmonií Mackerras spolupracuje přes 50 let. Na podzim se chystá uspořádat s tímto tělesem v Praze koncert na rozloučenou. S filharmonií natočil nedávno nové album Symfonických básní Antonína Dvořáka, které v březnu postoupilo v britském žebříčku nejprodávanějších alb klasické hudby na čtvrté místo. Dirigent dnes dostal od zástupců společnosti Supraphon zlatou a platinovou desku za několik nahrávek s ČF, například za Smetanovu Mou vlast nebo Dvořákovy Slovanské tance.