Halík převezme cenu za Trpělivost s Bohem

Vídeň - Teolog a filozof Tomáš Halík převezme ve čtvrtek ve Vídni cenu za nejlepší evropskou teologickou knihu v letech 2009 a 2010. Ocenění udělila katolickému knězi Evropská společnost pro katolickou teologii za jeho sbírku teologických esejů Vzdáleným nablízku - v angličtině má provokativnější název Patience with God - Trpělivost s Bohem. Kniha je o dialogu víry a ateismu, Halík uvedl, že má oslovit i hledače víry.

„Jsem prý autorem, který tyto hledající dokáže oslovit a nabídnout jim poklady křesťanské víry novým a neotřelým způsobem,“ odpověděl Halík na otázku, čím právě jeho kniha zaujala členy mezinárodní teologické společnosti. Cenu převezme na vídeňském kongresu teologů, jeden exemplář knihy prý bude osobně předán papeži Benediktu XVI. při papežově setkání s profesory teologie.

Ocenění považuje Halík také za uznání svých předchůdců a učitelů z tzv. podzemní církve před rokem 1989. „Poměrně dlouhou dobu jsem hledal své místo v církvi i v českém katolickém prostředí,“ přiznává. „Zejména média chtěla buď někoho, kdo je tlampačem oficiálních názorů hierarchie, a to já nejsem, anebo někoho, kdo je agresivním disidentem v církvi, a to já také nejsem.“

  • Tomáš Halík autor: Euro, zdroj: ISIFA
  • Tomáš Halík autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK

Kniha Vzdáleným nablízku vznikla na objednávku amerického nakladatelství Doubleday. Dosud vyšla česky, anglicky, polsky a německy, připravuje se čínská a korejská mutace. V USA ji loni vyhodnotil tamní národní katolický knižní klub jako knihu měsíce. „Přiznám se, že jsem trošku zbaběle couvl k neutrálnějšímu názvu, protože jsem si řekl, že v Čechách, jakmile se začne hovořit o Bohu, tak lidem najednou vyvstanou všechny ty představy - čarodějnice, inkvizice, restituce církevního majetku, pedofilní aféry - ty věci, které s vírou jako takovou nemají nic společného,“ podotknul Halík k rozdílu mezi českým a anglickým názvem.

Podle něj čtenáři oceňují to, že píše o své vlastní nelehké cestě víry. „Mé knížky mohly vzniknout jen z naší české a z mé osobní zkušenosti. Mohly vzniknout tam, kde nestačí víra jako dědictví otců, kde tradice byla přervána, nelze na ni jen mechanicky navázat, je třeba zajet na hloubku,“ komentoval úspěch knihy.

Napsal ji stejně jako své další publikace v lesní poustevně, kam se uchyluje každé léto k meditacím a psaní. I letos tam prý rozpracoval novou knihu, která bude o lásce k Bohu a sobě samému. Dokončena by měla být příští rok. „Do svých padesáti jsem nepsal,“ říká Halík. „Je trochu troufalé, když chce člověk psát a ještě mu není padesát. O svých padesátých narozeninách jsem si řekl: 'No, tak květy opadaly, musím vydávat plody'.“

Tomáš Halík (* 1948) je filozof, sociolog, teolog a religionista. Působí jako profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, farář Akademické farnosti v Praze a prezident České křesťanské akademie. Je držitelem například rakouské Ceny kardinála Königa za rok 2003, loni dostal prestižní Cenu Romana Guardiniho, kterou každé dva roky uděluje Katolická akademie za vynikající zásluhy o interpretaci naší doby. Knihy Tomáše Halíka byly dosud přeloženy do devíti jazyků a získaly několik domácích i zahraničních literárních cen.