Zemřel Furio Scarpelli, scenárista klasických italských komedií

Řím - Ve věku 90 let dnes zemřel scenárista Furio Scarpelli, spoluautor jedněch z nejlepších italských komedií poválečné éry, ve kterých zazářili například Claudia Cardinalová, Marcelo Mastroianni nebo Vittorio Gassman. Se snímkem Hodný, zlý a ošklivý vstoupil také do žánru spaghetti westernů. V 60. letech získal spolu se svým kolegou Agenorem Incroccim dvě nominace na prestižního Oscara za nejlepší scénář a Scarpelli byl v roce 1996 nominován ještě za scénář k dramatu Pošťák.

Scarpelli tvořil scenáristickou dvojici s již zesnulým italským scenáristou Agenorem Incroccim. Duo známé jako Age - Scarpelli od začátku spolupráce v roce 1949 pracovalo na 120 italských filmech, z nichž mezi nejznámější patří komedie Zmýlená neplatí právě s Cardinalovou a Mastroiannim. Jejím poznávacím znamením se kromě smyslu pro humor stala také schopnost nemilosrdně zobrazit některé nectnosti Italů.

Scarpelli zemřel ve svém domě v Římě, sdělil AP jeho syn Matteo. Dlouhou dobu měl problémy se srdcem. Pohřeb se bude konat v pátek v Římě.