Marilyn Monroe - z herečky spisovatelkou

New York – Americká herečka Marilyn Monroe se představí v novém světle. Francouzský a americký vydavatel připravují vydání sbírky hereččiných nezveřejněných deníkových zápisů, poznámek a básní. Texty odhalují literární talent i zranitelnost slavné hollywoodské divy. Nápad na vydání knihy vznikl v roce 2008, kdy se francouzský nakladatel o souboru autorských textů Marilyn Monroe náhodou dověděl.

„O Marilyn Monroe bylo napsáno obrovské množství knih. Teď poprvé to nebude o ní, bude to ona viděna zevnitř. Nahlédnete do duše této hollywoodské ikony,“ slibuje francouzský vydavatel Bernard Comment.

Většina textů pochází z let 1951 až 1962. Jsou to zápisy z deníků, texty úhledně psané na stroji nebo jen poznámky naškrábané na útržcích papíru. Monroe si zaznamenávala poznámky k rozhovorům, recepty i úvahy o smrti.

Marilyn Monroe jako spisovatelka (zdroj: ČT24)

„Některé texty jsem označil jako poezii, jsou nádherné. Začíná to úvahou o sebevraždě na Brooklynském mostě. Pak ale Marilyn usoudí, že je ten most příliš krásný, než aby se z něj vrhla dolů. Nakonec dojde k tomu, že žádný most není dost ošklivý,“ říká Comment.

Kniha řadí texty chronologicky a doplňuje je fotografiemi. Do záhad kolem hereččina života ani smrti ale světlo nevnáší. Ukazuje spíše pochybnosti, které Monroe měla o své profesi. Uvědomovala si, že ve většině filmových rolí vystupuje jen jako hloupá kráska a tento stereotypní obraz ji mrzel.