CineMaestro: Opera a balet Covent Garden i v českých kinech

Praha – K přímým přenosům z newyorské Metropolitní opery a živě nebo v záznamu uváděným operám, baletům a koncertům vážné hudby v multikinech Palace Cinemas, které nedávno začaly zprostředkovávat zážitek z milánské La Scaly nebo petrohradského Teatro Mariinski Kirov, se přidává nový projekt. Pod názvem CineMaestro nabídne operní a baletní představení z londýnské Covent Garden. Prvním přenosem bude 11., respektive 13. května Bizetova Carmen.

Po Polsku a Maďarsku je Česko další zemí ve východní Evropě, která přenosy z Covent Garden zprostředkovává. Vidět je budou moci návštěvníci multiplexů společnosti Cinema City v Praze, v Plzni a Pardubicích.

„Každá žena z mého oboru touží Carmen dělat, protože v ní uplatní všechny své schopnosti, pěvecké i pohybové,“ považuje Bizetovu operu za dobrou volbu pro první představení Libuše Márová, někdejší dlouholetá představitelka Carmen v pražském Národním divadle. Covent Garden patří mezi čtyři nejdůležitější operní domy na světě a je pověstná okázalými produkcemi. Carmen na londýnské scéně jezdí na koni, bojuje s nožem a tančí na stolech.

Výpravu si diváci v kině budou moci prohlédnout důkladně. „Vidíte každý detail, který byste v divadle nikdy neviděli. Jste přímo vtaženi do hry, jako byste v ní sami hráli,“ upozorňuje hudební redaktor ČRo Ivan Ruml, v čem je výhoda kinopřenosů před návštěvou divadla.

Po Carmen s Annou Caterinou Antonacci a Jonasem Kaufmannem v hlavních rolích a v režii Francesy Zambella (Praha a Plzeň – 11. května, Pardubice – 13. května), se mohou diváci těšit na dalších deset představení v průběhu roku. Na baletní: Prokofjevova Romea a Julii, Čajkovského Spící krasavici a Labutí jezero, i operní: Mozartovu Figarovu svatbu a Dona Giovanniho, Verdiho La traviatu a Aidu, Pucciniho Bohému a operní dvojčata, Mascagniho Sedláka kavalíra s Leoncavallovými Komedianty. CineMaestro zakončí v prosinci Čajkovského Louskáček.