Vítěz pvního Anifilmu je lehce hororový

Třeboň - První ročník Anifilmu, nového festivalu animovaných filmů v Třeboni, končí. Nejúspěšnějším tvůrcem v česko-slovenské soutěži se stal režisér a výtvarník Jaromír Plachý. Za lehce hororový klip Nunovó tango k písničce skupiny Dva získal Plachý na Anifilmu hned dvě festivalové ceny. Za nejlepší film v kategorii televizní a zakázková tvorba a Cenu města Třeboně. Ocenění za nejlepší studentský film putuje na Slovensko.

„Mám z toho ohromnou radost, nečekal jsem to,“ řekl ke svému úspěchu Plachý. Cenu za celoživotní dílo převzal americký, ale zároveň i český režisér Gene Deitch. Už od roku 1960 žije v Praze a v československé produkci vznikal i film, za který dostal cenu americké filmové akademie - Oscara.

Anifilm navázal v třeboňské tradici festivalu animovaného filmu na Anifest, který se přestěhoval do Teplic. „Jsem spokojený – počasí krásné, lidé skvělí a sály jsou plné,“ konstatoval programový ředitel Anifilmu Petr Slavík. Festival vznikal v rekordně krátkém čase. Na přípravu měli organizátoři ani ne tři měsíce. I proto byla soutěž letos jen česko–slovenská a přihlášených snímků nebylo tolik jako v předchozích letech.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)