Všichni jsou Mezi ploty

Praha – I letos pozvala Psychiatrická léčebna Bohnice (nejen) Pražany Mezi ploty, první den festivalu jich přišlo téměř patnáct tisíc. Devatenáctým ročníkem žije park léčebny po obě víkendová odpoledne. V sobotu na festivalu vystoupily například kapely Toxique, Sunflower Caravan nebo Švihadlo. Představila se i některá pražská divadla. Hudební, divadelní, taneční a výtvarný program pokračuje na čtyřech pódiích i v neděli.

V neděli se návštěvníci mohou těšit na koncerty Nightwork, Anety Langerové, Psích vojáků, Kamila Střihavky nebo Čechomoru. Do programu se tentokrát úzce zapojila i bohnická léčebna.

„Sami organizujeme plácek s vlastní hudební produkcí, kde vystupují kapely, které jsou nějak vázané k léčebně, ať už v nich hrají pacienti nebo zdravotníci. Pacienti se také zúčastní pouliční klaunerie,“ vyjmenovává ředitel léčebny Martin Hollý.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Těmito projekty se léčebna zapojuje do základních myšlenek festivalu Mezi ploty, kterou je od počátku festivalu snaha o odtabuizování oblasti psychiatrie a bourání pomyslných plotů mezi světy takzvaně nemocných a takzvaně zdravých. Přehlídka se koná i v psychiatrických léčebnách v Dobřanech u Plzně a v Brně, kde jednodenní program přivítal návštěvníky koncem května.

Festival je pro léčebny také výrazným přispěním do rozpočtu. Peníze z prodaných vstupenek a z honorářů, které interpreti mohou věnovat léčebně, financují například terapeutické aktivity.

Pozvánka Psychiatrické léčebny Bohnice
Zdroj: ČT24/Psychiatrická léčebna Bohnice