Plzeň 2015 jako krásná žena

Plzeň - Město Plzeň představí širší české veřejnosti v následujících týdnech vybrané části rozsáhlého projektu, jenž má přesvědčit letos v září mezinárodní porotu, aby Plzni udělila titul Evropské hlavní město kultury 2015. Červen se ponese v duchu oslav zakladatelky projektu Meliny Mercouri. V sobotu 12. června Plzeň uzavře Americkou třídu kvůli happeningu pro tisíce lidí z celé republiky, následující sobotu 19. června uspořádá akci Plzeň v Praze s průvody obřích masek směřujícími do Valdštejnské zahrady.

Plzeňský den v české metropoli vyvrcholí koncertem Illustratosphere a Dana Bárty, který je i autorem písně Nebe nad Plzní spojené s kandidaturou města. „V Plzni jsem postavil první kapelu, stál jsem poprvé v životě na pódiu, měl jsem prvně v životě zkušebnu, mám tam pořád přátele a víceméně se tam pořád cítím jako doma,“ uvedl Bárta, proč Plzeň podporuje v kandidatuře.

Kampaně na podporu západočeské metrole se účastní i desítky dalších osobností: herec Jiří Suchý, herečka Tereza Brodská, bratři Formanové, hokejista Martin Straka, jachtař David Křížek nebo sportovní střelkyně Kateřina Emmons.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Projekt kandidatury chce využít potenciálu Plzně jako otevřeného a kreativního města, do něhož se budou sjíždět lidé nejen v roce 2015. Mezi klíčové investiční projekty kandidatury patří revitalizace areálu historického pivovaru Světovar, kde má vzniknout multižánrové centrum pro kulturní aktivity, stavba nové budovy Západočeské galerie, výstavba nové divadelní budovy, vybudování volnočasového areálu Štruncovy sady se sportovně rekreačními trasami Greenways nebo už realizovaný projekt Muzea loutek.

S realizací projektů Plzeň počítá i v případě, že by se evropským hlavním městem nakonec stala konkurenční Ostrava. "Ten titul není předmětem boje. Jde spíš o to, že se všichni lidé, jak v Plzni, tak v Ostravě, můžou navzájem zkulturnit, že se, aniž by k tomu dostali nějaký oficiální glejt od Evropské unie, daleko kulturnějšími městy vlastně stanou. To je podle mě princip celé akce," domnívá se Dan Bárta.

Milan Svoboda, ředitel projektu: Myslíme si, že Plzeň je krásná žena, která si ve své historii procházela těžkými i krásnými obdobími a že je uzavřená, ale citlivá žena. Na tom my chceme částečně stavět i náš program.

Yvona Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015: Přízvisko konzervativní, provinční, tradiční k Plzni trošku patří, myslím, že právem. Naším cílem je ho překonat.

Projekt EHMK slaví letos v červnu 25 let od svého vzniku, oslavy v daném městě jsou také jedním z témat boje o titul. Plzeň reaguje Měsícem Meliny Mercouri, mezi desítkami akcí nabízí v červnu Tanec Plzeň, festival Skupova Plzeň představující to nejlepší z českého profesionálního loutkového a alternativního divadla, výstavu fotografií vážek Dana Bárty, výstavu scénografií z představení Divadla bratří Formanů s názvem Výpravy nebo právě červnový happening na podporu kandidatury. Více o programu najdete na stránkách Plzeň 2015.

Titul EHMK získají vždy dvě až tři evropská města ročně. Spolu s Plzní o něj usiluje i Ostrava, která svůj program v těchto dnech prezentuje v rámci festivalu Ostrava v Praze. Které z měst titul získá, rozhodne mezinárodní porota 8. září. Zatím se ho povedlo získat pouze jednomu českému městu – Praze v roce 2000.