Sbírka Jiřího Vorla: Loutky místo Spartaka

Roztoky u Prahy – Přes dva tisíce exponátů čítá jedna z nejbohatších českých loutkářských sbírek, kterou založil pražský sběratel Jiří Vorel. Jako celek bude vystavena vůbec poprvé ve Středočeském muzeu, a to ve dvou částech. Do magického světa loutek, divadelních kulis, dekorací i historických kostýmů pro marionety zavede návštěvníky první část od 12. června do 7. listopadu, druhá pak od 16. července do 21. listopadu.

"Jejich tvorba okouzluje nás diváky a plnou silou rozvíjí varieté obrazotvornosti, především té dětské, ze které se obrozuje cit i pochopení. Vše je dovoleno, vše se může přihodit. Ale i ten nejkrutější příběh ztrácí svou krutost, hrubost přestává být hrubostí a vznešenost vznešeností, všechno je symbolickým dějem, všechno je trochu jako sen a všechno je hra," říká o světě divadelníků a starých lidových loutkářů kurátorka výstavy Karolina Truhlářová.

Ve sbírce Jiřího Vorla jsou zastoupeny loutky od řezbářů, jakými byli například Mikuláš Sichrovský, Josef Alessi, Johan Flasch nebo Antonín Sucharda. Časově pokrývá období od 1. poloviny 19. století až po 70. léta století dvacátého.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Loutky začal Jiří Vorel sbírat v polovině minulého století. V 60. letech si s manželkou namísto tehdy moderního vozu Spartak koupil 19 starých dřevěných loutek, které vyřezali Antonín Sucharda a Jindřich Adámek. Od té doby jezdil po různých koutech Čech a Moravy, aby postupně získával nádherné loutky od známých řezbářů a také rekvizity, náhradní díly, kulisy či plakáty. 

Rozsáhlá sbírka vedla ke vzniku divadla Zvoneček, které ve své činnosti pokračuje i po náhlém úmrtí Jiřího Vorla v roce 2005. „Manželovi mladí následovníci hrají dál s našimi loutkami s velkým elánem. Každý rok se uskuteční nejméně jedna premiéra, dokonce letos inscenovali nesmírně zajímavé představení pro dospělé se starými dřevěnými varietními loutkami nazvané Loutkový cirkus. Těší mě víc, než by mě těšilo dnes už jistě staré rozbité auto,“ přiznává manželka Jiřího Vorla.

Výstavu ve Středočeském muzeu obohatí doprovodný program, který bude zahrnovat například projekty loutkových představení amatérských i profesionálních souborů. Pro návštěvníky bude připravena i tvůrčí řezbářská dílna.

  • Loutky ze sbírky Jiřího Vorla zdroj: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1724/172393.jpg
  • Loutky ze sbírky Jiřího Vorla zdroj: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1724/172391.jpg
  • Loutky ze sbírky Jiřího Vorla zdroj: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1724/172390.jpg