Pohádky na pátky

Praha – Oblíbené pohádkové příběhy plné romantiky, lásky, dobrodružství i humoru mohou diváci České televize sledovat od 18. června vždy v pátek na ČT1 ve 21:00. Červnový páteční program bude patřit dvakrát Princezně ze mlejna, kterou budou v režii Zdeňka Trošky zachraňovat před knížepánem vodník s malým, ale šikovným čertem. Pro prázdninové měsíce je pak připraveno dalších devět pohádkových příběhů.

První prázdninový pátek se mohou diváci těšit na pohádku Tři životy (2007, režie: J. Strach). Příběh podle předlohy Boženy Němcové vypráví o lásce Aničky a Jakuba, která musí projít těžkými zkouškami. Na motivy Němcové textu vzniklo i Sedmero krkavců (1993, režie: L. Ráža). Třetí pohádka v pořadí, Čert ví proč (2003, režie: R. Vávra), zavede diváky do království, kde slušnost a úctu k lidem nahradila láska k moci a penězům.

Pověsti o císaři Josefovi, který se rád vydával v převlečení mezi poddané, inspiroval pohádku Císař a tambor (1996, režie: V. Křístek), s Ondřejem Vetchým a Petrem Rajchrtem. Kouzla králů (2008, režie: Z. Zelenka) a Sen o krásné panně (1994, režie: L. Ráža) jsou příběhy o velké lásce a nástrahách, které se jí stavějí do cesty.

Romantika ani humor nebudou chybět v pohádkách RumplCimprCampr (1997, režie: Z. Zelenka), s Jiřinou Bohdalovou a Júliem Satinským v rolích královských rodičů, a Královský slib (2001, režie: K. Hanzlík). Veselou tečkou za pohádkovými prázdninami bude rodinná komedie Zdeňka Svěráka Lotrando a Zubejda (1996), natočená na motivy pohádek Karla Čapka Velká loupežnická pohádka a O princezně solimánské.