World music si zaslouží Respect

Praha - Trinidadský hudebník, novelista a rapper Anthony Joseph a jeho Spasm Band dnes zahájí 13. ročník festivalu Respect, který se 18. a 19. června uskuteční na pražském ostrově Štvanice. Jako speciální host s umělcem označovaným za vůdce černošské avantgardy v Británii zahraje trombonista Joe Bowie, zakladatel průkopnické skupiny Defunkt. V pátečním programu se dále představí Trio Kazanchis a slovenští Longital.

Přehlídka world music tradičně přinese hudbu z dosud posluchačsky nezmapovaných oblastí: pohanské rituály z Jižní Itálie v podání skupiny Assurd, sibiřský punk s tuvinsko-britskými Yat-Kha, voodoo funk z Trinidadu, arabské loutny oud z Palestiny i objevy z bouřlivé hudební scény Etiopie.

Sobotní program otevře hlavní hvězda festivalu, senegalský Orchestra Baobab. Dále se představí Yat-Kha, Trio Joubran, Assurd a Mário Bihári, jehož v loňském roce vzhledem k jeho onemocnění na poslední chvíli nahradila skupina Le čhavendar.

Mezinárodní hudební festival Respect zahájilo v dubnu vystoupení projektu Kihnoua tvořeného zástupcem americké avantgardy Larrym Ochsem, korejskou tanečnicí, zpěvačkou a perkusistkou Dohee Leeovou a bubeníkem Scottem Amendolou v pražském Paláci Akropolis.

Vedle hudby nabídne festival čajovnu, kavárnu, ochutnávku maďarských vín, africké či vegetariánské občerstvení, orientální kuchyni, prezentace nevládních neziskových aktivit, výrobky rukodělných dílen nebo speciální program pro děti.

Vydáno pod