Recenze: Pytlákova schovanka

Na lodi Tajemství pluje s Divadlem bratří Formanů už čtvrtou sezónu poetikou spřízněné Divadlo Aqualung. Připravilo si novinku, offbeatovou (směs ska, pop, beatu) operetu Pytlákova schovanka 2010 aneb Šlechetný milionář. Počestná dívka z lesní samoty dobývá svět, loď kotví na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 či zvolna pluje letním večerem a kapela The Spankers hru svižně doprovází.

Inspirací tvůrců se stal stejnojmenný film režiséra Martina Friče z roku 1949 s Hanou Vítovou a Oldřichem Novým v titulních rolích. Krásnou Elén Hadrbolcovou hraje temperamentní Tereza Krippnerová, která je zároveň zpěvačkou zmíněné kapely. Hodného boháče Reného Skalského ztvárnil umělecký vedoucí souboru Lubor Šplíchal, jeden z inspirátorů námětu. Scéna připomíná loutkové divadlo, okénko vprostřed čelní stěny během představení využijí živé obrazy herců i marionety. Parodie, éra němého filmu, odvratné pohyby a sentimentální milostné šlágry… „Vrať se mi zpátky, motýlku přelétavý, vrať se mi zpátky, ztracený ideále,“ svůdně pěje Elén. Vilný režisér Malhorn (Martin Dusbaba) v extravagantním kožichu svádí nevinné adeptky své kabaretní show. Žánr je definován, a tak se můžeme v klidu nechat houpat na vlnách…

Jako Oldřich Nový

Lubor Šplíchal držel glanc po celou dobu premiérové plavby, intonací Oldřicha Nového („Vy se chvějete, Elén!“) vykouzlil četné dámské úsměvy. Chápavý sluha Bolton (Petr Gelnar) svého pána neopouští ani v nečekaných finančních nesnázích a jeho replika: „Milostivá, kéž vám krb nikdy nevyhasne“ se stává hláškou večera. Na jevišti opticky dobře působí Reného a Boltna odlišné fyzické typy. Elénina Matka (Zuzana Dřízhalová nebo Perla Kotmelová) v sobě nese nostalgii i komiku grotesek. Scéna, v níž se objevují dva myslivci, kterým v okénku nalévá hostinský, je vtipným výtvarným „klipem“.

Tereze Krippnerové slušel k saténové toaletě černý retro klobouček s bílým květem a zejména pak pelerínka s puntíky. Kostýmní kreace jsou dílem Jitky Kotíkové a Veroniky Moudré, scénu s přiznanými šatnami po stranách navrhl Hynek Dřízhal. Hrací plocha je souborem beze zbytku využita, některé scény probíhají paralelně ve více různých horizontech a rytmicky se prolínají, jen kapela se u stěny lodi poněkud tísní, ale časem se prý také rozpohybuje.

Viktor Dvořák, člen Městských divadel pražských, měl v den druhé premiéry představení. V jeho roli Pavla Sedloně, ctitele Elén, zaskočil kolega Radim Jíra. „Včera jsem byl na premiéře a moc se mně to líbilo, měl jsem trochu nervy, abych jim nic nezkazil“, řekl pak v lodním baru. K záskoku přistoupil zodpovědně, nebylo poznat, že je náhradníkem, obecenstvo pobavil, jeho vstupy měly ten správný operetní švih. Konečně, pro jistotu si připravil i pár taháků…

Soubor chystal inscenaci přímo na lodi v době, kdy bylo hodně chladno a pršelo, což prý příznivě ovlivnilo stopáž hry, trvá jen hodinu a deset minut, tedy ideální čas k soustředěnému vnímání příběhu. „Zkoušeli jsme šest týdnů a na palubě vše za týden slepili, muzikanti byli rychlí, hodně nám pomohli… Mám rád film Moulin Rouge a říkal jsem si, že by bylo fajnový najít k němu českou paralelu,“ svěřil Lubor Šplíchal alias René. Původně zamýšleli sehrát nový titul Tulák po hvězdách, ale „schovanka“ režiséra Ondřeje Lážnovského zaujala více. Také si v ní i zahrál, nevděčnou roli Charakterního herce, o něhož nikdo nejeví zájem.

Už od svého vzniku vnímá Aqualung divadelní tvar jako bigbeat, jako společný neformální večírek. Na lodi Tajemství se mu ho podařilo zrealizovat docela komfortně. Repríza představení na Lodi Tajemství je 18. června od 20:30.

  • Pytlákova schovanka 2010 zdroj: Divadlo Aqualung http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174289.jpg
  • Pytlákova schovanka 2010 zdroj: Divadlo Aqualung http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174287.jpg
  • Pytlákova schovanka 2010 zdroj: Divadlo Aqualung http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174286.jpg