Po těžké nemoci zemřel herec Vladimír Dlouhý

Praha – Po těžké nemoci zemřel odpoledne v nemocnici populární herec Vladimír Dlouhý, bylo mu 52 let. O hercově vážném zdravotním stavu informovala v posledních týdnech některá média. Původně chtěl být zedníkem, už ve 12 letech jej ale proslavil film Už zase skáču přes kaluže, v němž hrál chlapce Adama, který bojuje se zákeřnou chorobou. Mezi jeho nejúspěšnější filmy z posledních let patří například drama Bumerang nebo komedie Báječná léta pod psa a Knoflíkáři.

Vladimír Dlouhý vystudoval herectví na konzervatoři v Praze, hrál například v pražském Divadle Na zábradlí a v Divadle na Vinohradech. Kromě filmových a divadelních rolí získal popularitu i účinkováním v televizních seriálech, například v Arabele nebo v Sanitce. „Neodešel mi jenom jeden z nejlepších hereckých kolegů, ale také člověk, jehož jsem si po všech stránkách hluboce vážila. Je to pro mě velice těžká rána,“ přiznala se herečka Jiřina Jirásková.

Michal Kocourek, producent Divadla Kalich:

„Odmítal se při práci opírat o herecké berličky, na jeviště šel vždy stoprocentně připravený.“

Nedávno skončilo natáčení kriminálního thrilleru Kajínek debutujícího režiséra Petra Jákla, kde Dlouhý rovněž ztvárnil jednu z rolí. Populárním hercem je i bratr Vladimíra Dlouhého Michal. Právě s bratrem Michalem si Vladimír zahrál i v pražském Divadle Kalich ve hře Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství. Inscenace byla takřka sólovou příležitostí pro oba sourozence. „Naposledy jim publikum Divadla Kalich tleskalo 11. května, pokaždé to byly bouřlivé děkovačky, které člověku zní v uších ještě dlouho poté, co sál divadla opustí poslední divák,“ uvedl ředitel a producent Divadla Kalich Michal Kocourek.

Spolupráce s Filipem Renčem vynesla Dlouhému Českého Lva

Filip Renč, režisér:

„Pro mě osobně je to tragédie. Je to strašná ztráta pro českou kulturu.“

Dlouhý spolupracoval i s režisérem Filipem Renčem. Za roli v jeho filmu Hlídač č. 47 dostal loni Českého lva. „Vlastně z malé role kostelníka vydupal naprosté maximum, hrál si s každou situací, s každým slovem a udělal z toho velkou roli,“ řekl Renč. Dlouhého vnímal stejně jako Jirásková nejen jako vynikajícího herce, ale i báječného člověka. Renč s Dlouhým plánoval další spolupráci, a to ve druhé řadě seriálu Sanitka, kterou by měl začít točit koncem roku.

Vydáno pod