V Hradci pokračuje Divadlo evropských regionů

Hradec Králové - Prvními představeními včera dopoledne v Hradci Králové začal 16. ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Festival do 30. června nabídne na různých místech ve městě zhruba 250 divadelních představení, sdělil ředitel Klicperova divadla v Hradci Králové Ladislav Zeman. „Zájem o vstupenky na festival byl větší než v minulých letech, mnohá představení jsou vyprodaná, ale na část představení je možné stále vstupenky sehnat,“ upozornil.

Během přehlídky vystoupí na dvou desítkách míst soubory z 15 evropských zemí, připravené jsou také koncerty a další doprovodné akce. „Všechno je připraveno, nyní záleží na tom, zda nás podrží počasí, které návštěvnost i atmosféru celého festivalu dokáže hodně ovlivnit,“ dodal Zeman.

Slavnostní zahájení festivalu obstaralo v pondělí večer představení podle hry Milana Kundery Ptákovina z pražského Činoherního klubu v režii Ladislava Smočka. Následuje série divadelních vystoupení v Brně, Plzni, Ústí nad Labem, ale i v Košicích, Banské Bystrici, Bratislavě a dalších městech. Celkově by se tak mělo odehrát na 220 představení na dvaceti scénách.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Závěr festivalu bude 30. června patřit inscenaci bratislavského Studia L+S Na fašírky mi nesahej s Milanem Lasicou a Milanem Kňažkem v hlavních rolích, kterou nastudoval Peter Mikulík. Více informací o programu festivalu i volných vstupenkách je možné najít stránkách Klicperova divadla.

dramaturkyně programu Open-Air Dominika Špalková:

„Chtěli jsme ukázat i další žánry, které jinak nemají takový prostor. A tak jsme sem pozvali 'story telling' - vyprávěcí divadlo, pohybové divadlo a třeba i žánry jako kabaret a nový cirkus.“

Na loňský ročník festivalu dorazilo 58 290 návštěvníků, návštěvnost poznamenalo deštivé počasí, kvůli kterému se nedohrála některá z představení. Hradecké divadlo pořádá tradičně také festival Čekání na Václava, který se koná od 28. září do 28. října.