Konec školního roku stráví studenti v kině

Praha - Člověk v tísni připravil pro školáky týden dokumentárního filmu. V Praze, Liberci a Brně se bude promítat pět filmů a po každém z nich pak bude následovat beseda s režisérem filmu, historikem nebo pamětníkem. Debatovat přijdou třeba dokumentaristky Helena Třeštíková a Jana Chytilová, režiséři Ivan Biel a Miroslav Jančárek nebo bubeník skupiny The Plastic People of The Universe Jan Brabec.

Ředitel programu ze společnosti Člověk v tísni Karel Strachota se nebojí, že by na konci roku byly pro školáky tyto projekce jen povinnou součástí školy. Má dlouholetou zkušenost s dokumentárními filmy jako ideální možností, jak nastartovat zájem mladých lidí o historii a ožehavá témata naší nedávné minulosti. Současné školáky nejvíce láká téma druhé světové války a dále také osudy lidí, kteří dokázali v padesátých letech vzdorovat komunistickému režimu. „Jsou to pro ně hrdinové,“ dodává Strachota.

Mladé lidi témata nedávné historie zajímají

Rozhovor s Karlem Strachotou (zdroj: ČT24)

Organizátoři se snaží, aby ke každému promítání dokázali pak na následnou diskuzi pozvat skutečné odborníky, kteří budou schopni odpovědět na nejrůznější zvídavé dotazy. Mladí lidé se totiž často ptají na nejrůznější detaily z běžného života za minulého režimu, nad kterými by ti, co dobu zažili, jen mávli rukou. Tato akce je jen drobnou součástí rozsáhlého projektu, kdy organizace Člověk v tísni připravuje pro učitele dějepisu podklady pro výuku, které pak mohou celoročně využívat. Probraná látka totiž na školách většinou končí u druhé světové války a další události nedávné minulosti se pak studenti dozvídají jen tak „letem světem“. Moderní historie však mladé lidi zajímá, jak poukázal Strachota díky nedávnému výzkumu, kde na tuto otázku jen pětina dotázaných odpověděla negativně.

Dnes bude k vidění film Heleny Třeštílkové „Hitler, Stalin a já“, zítra pak dokument o hokejových mistrech světa z roku 1949 a jejich pohnutém osudu nazvaný „Postavení mimo hru“. Třetím filmem bude „Václav Havel – Praha, Hrad“, dále snímek Věry Chytilové o kultovní kapele Plastic People of The Universe a konečně poslední bude dokument o Miladě Horákové. Bezprostředně po poslední projekci pak proběhne drobný pietní akt u Památníku obětem komunistického režimu, doplnil Karel Strachota.