Lidická tragédie v Izraeli

Tel Aviv – Šest hraných snímků a jeden dokumentární bude moci zhlédnout izraelské publikum v rámci přehlídky českých filmů, kterou pořádá České centrum v Tel Avivu. Minifestival české tvorby zahájí 21. srpna promítání dramatu Petra Nikolaeva Lidice.

„V loňském roce jsme začali s pěti filmy, z toho tři byly od režiséra Petra Zelenky, a letos se nám přehlídku podařilo rozšířit i do dalších míst,“ upozornil ředitel Českého centra v Tel Avivu David Štechr.

Filmová přehlídka bude současně probíhat v Jeruzalémě a Haifě a na začátku září přebere štafetu město Sderot, které se nachází na hranicích s Gazou. Celkem se uskuteční více než třicet projekcí po celém Izraeli.

Kromě Lidic budou moci izraelští diváci zhlédnout filmy Největší z Čechů, Tobruk, Rafťáci, Bastardi, Zemský ráj to na pohled a dokument Vlastenci zapadlí u Tobruku. Několik uváděných snímků vzniklo v koprodukci České televize.

Rozhovor s Davidem Štechrem (zdroj: ČT24)

„Pouto mezi českou a izraelskou kulturou je pořád dost silné, zájem o českou kulturu v Izraeli je, což dokládá i výstava Židovské památky ve Středočeském kraji, která právě probíhá v Tel Avivu,“ domnívá se Štechr. Věří tak, že tradice filmové přehlídky bude pokračovat i příští rok. Ta letošní končí 8. září.