Amadeus po ostravsku

Ostrava - Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě uvedlo v premiéře hru Amadeus. Na hudebně činoherním představení spolupracovaly všechny soubory divadla. Drama Petera Schaffera je známé především díky americkému filmovému zpracování, pod kterým je podepsán český režisér Miloš Forman. Britský dramatik Peter Schaffer je autorem asi dvacítky divadelních her, tou nejznámější je ale samozřejmě Amadeus. Autor zde líčí složitý vztah geniálního skladatele Mozarta s ředitelem vídeňské dvorní opery Salierim za dob rakouského císaře Josefa II.

„Je to hodně složitá postava, která má strašně moc vrstev od blázna po empatického člověka, zároveň egoistického sobce, který miluje lidi, miluje hudbu, ale miluje i sebe, všechno dohromady,“ upozornil představitel Amadea Igor Orozovič.

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II. Když ke dvoru přijede Mozart, Salieri si s hrůzou uvědomí, že božské hudební nadání, které si přál mít on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri dohnán žárlivostí k zuřivosti organizuje intriky s cílem zničit Mozarta, k čemuž je ochoten použít všechny dostupné prostředky. Možná i vraždu. Podařilo se Salierimu umlčet jednoho z největších géniů světové hudby?

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

„U nás to není jenom o Amadeovi, ale je to takový trojlístek - Salieri versus Bůh a odnese to Mozart. O tom to děláme. Myslím, že je originální spojení všech čtyř složek našeho divadla. Veškerá hudba, včetně árií tak mohou zaznít naživo, za podpory dobrých herců i baletu,“ popsal záměr režisér inscenace Pavel Šimák. 

Shaffer činí ve své hře Salieriho odpovědným za všechny Mozartovy nesnáze ve Vídni a hybatelem všech dvorních intrik. Konfrontace génia s průměrností – to je hlavní téma dramatu Amadeus.

„Já se opravdu snažím, aby nebyl záporný, aby to nebyla jen črta záporného padoucha. Je to člověk, který má trápení, je totiž průměrný, jako jsme my všichni,“ odhalil pojetí postavy Salieriho herec Jan Fišar. 

Světovou premiéru měl Amadeus v roce 1979 v Royal National Theatre v Londýně. Později exceloval také na Broadwayi, kde dodnes zaznamenal přes  1 200 repríz. Hra získala snad všechny hlavní divadelní ceny.

  • Igor Orozovič jako Amadeus v inscenaci Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1749/174876.jpg
  • Jan Fišar jako Salieri v inscenaci Amadeus Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1749/174880.jpg