Vznikají nové zvířecí večerníčky

Praha - Přestože práce se zvířaty a dětmi před kamerou bývá podle profesionálů nejtěžší, filmař Václav Chaloupek pokračuje v natáčení Večerníčků z přírody. Česká televize už odvysílala sto dílů jeho poutavých příběhů, nyní jejich autor začíná s přípravou nové třináctidílné série. Nový Večerníček bude o lesních dobrodružstvích, které vypráví lovecká fena svým štěňatům před spaním.

Nejdůležitější je souhra s kamerou tvrdí Václav Chaloupek. S kameramanem Jiřím Bálkem pracuje tak dlouho, že si v terénu už nemusí navzájem skoro nic vysvětlovat.

Jirka už zná dokonale mé záměry, někdy je uhodne i dříve, než já na ně přijdu, takže pak se to docela dobře toči,„ konstatoval režisér, který dodal, že pro jeho práci je důležité dobře filmované zvíře poznat. “Vždycky ta zvířata dostaneme do nějaké situace a ona to potom rozehrajou tak, že jsme sami někdy překvapeni," doplnil kameraman.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Nové zvířecí příběhy uvede Česká televize začátkem příštího roku.

Václav Chaloupek

natočil svůj první seriál v roce 1997. Jmenoval se TULÁČEK a vypráví o dobrodružství a útrapách liščího mláděte. O rok později vznikl desetidílný seriál PRUHOVANÍ KAMARÁDI, kde jsou hlavními hrdiny dva malí divočáci a jezevec. KLUCI ZE ZÁMKU je třetím hraným seriálem, opět pro Večerníček, kde jsou tentokrát hrdiny mladí bažanti. Následuje seriál MÉĎOVÉ o třech medvíďatech, Vojtovi, Kubovi a Matějovi. Později natočil volné pokračování „medvědích příběhů“, tentokrát jsou hlavními protagonisty medvíďata Honzík a Eliška. Mezitím natočil seriál VYDRÝSEK, kde s malou vydrou říční prožíváme jeho první rok života a seriál BRÁŠKOVÉ, kde jsou hlavními hrdiny pro změnu vlčata. Následoval seriál MADLA A ŤAP, kde Madla je štěně, Ťap je malý rys.

V roce 2005 natočil 14dílný dokumentární cyklus Kouzlo Afriky, z nitra černého kontinentu. Chaloupek je také autorem přírodopisného deníku MINUTA Z PŘÍRODY, který přibližuje co se právě děje v přírodě. Příběhy zvířátek známé z populárních TV večerníčků vyšly také v knižní podobě.

  • Jiří Bálek s veverkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1755/175491.jpg
  • Václav Chaloupek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1755/175488.jpg