Šestý ročník festivalu Prague Proms otevřou Beatles

Praha – Pod taktovkou amerického dirigenta Carla Davise Český národní symfonický orchestr předvede tzv. Beatles Night ve Smetanově síni Obecního domu. Dirigent Davis má k Beatles blízko. V minulosti spolupracoval s Paulem McCartneym. Podílel se třeba na Liverpoolském oratoriu. Pro zahajovací večer Prague Proms, festivalu, který v Praze proběhne od 26. června do 7. července, vybral 23 nejznámějších skladeb, jsou mezi nimi i Yesterday nebo Help. V orchestru nechybí ani elektrická kytara. Pořadatelé dodávají, že je dovoleno i pietně ječet.

„Přistoupil jsem na ten nápad udělat The Beatles night po zkušenosti loňského koncertu melodií Jamese Bonda. Ale první myšlenka je odsud, z Prahy,“ přiznal dirigent Davis.

Beatles původně neznali ani noty. Jejich písně vypadají jednoduše. Přesto stojí na začátku nové muzikantské éry. Jejich skladby jsou nápadité, melodické a stále populární.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„Hudba i aranžmá Beatles může vést k tomu, aby to byl ne příliš klasický koncert. Ale myslím, že by se klidně mohlo stát i to, co se stává v Anglii, že lidé mohou přijít k podiu a chovat se jako na rockovém koncertě,“ řekl ředitel orchestru Jan Hasenöhrl.

Festival nabídne pestrou nabídku od hudby skupiny Beatles přes jazz a italské árie až po filmovou muziku. Na akci zazní i pocta Gustavu Mahlerovi u příležitosti 150. výročí jeho narození, které připadá na 7. července.

Šestý ročník festivalu Prague Proms uzavře koncert složený z Verdiho předeher a árií nazvaný Notte alla Scala, při němž ČNSO povede Marcello Rota. Jedním z vrcholů festivalu bude Alpská noc, kde 14. července vedle stejnojmenné symfonie Richarda Strausse zazní i málo známý koncert pro obří horský roh od Leopolda Mozarta pod dirigentským dohledem Libora Peška.

„Nikdy jsem Alpskou symfonii nehrál, vždy jsem se jí vyhýbal, je taková tajemná, ale teď jsem do toho spadl. Ale naučil jsem se, že když člověk nějaké dílo nedělá a pak musí, vždy se něco přiučí,“ sdělil dirigent Pešek. 

Tradičně velký zájem mezi posluchači je o takzvanou Hollywoodskou noc, která nabídne melodie známé z filmového plátna. Tvorbu skladatele filmové hudby mohou slyšet zájemci také 2. července, kdy Eric Marienthal s ČNSO za řízení Petra Altrichtera zahraje saxofonové sólo v koncertu z tvorby Michaela Kamena.

Výrazně jazzový bude 17. července koncert Jazz Meets Symphony v Obecním domě s trumpetistou Jamesem Morrisonem a dirigentem Lalem Schifrinem. Z dalších hvězd dorazí polská jazzová zpěvačka Anna Maria Jopeková, známá mimo jiné díky spolupráci se světovými jazzovými osobnostmi, například Patem Methenym, Randym Breckerem nebo Richardem Bonou. Zajímavým vybočením bude speciální představení divadla Sklep, které se uskuteční 28. června v prostoru Žofína.

Více informací o programu zde

  • Prague Proms zdroj: Prague Proms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1762/176127.jpg
  • Prague Proms autor: ČT24, zdroj: Prague Proms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1762/176121.jpg
  • Prague Proms autor: ČT24, zdroj: Prague Proms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1762/176124.jpg