Divadelní sobota na ČT2 v režii Ostravy

Ostrava - Poslední červnová sobota nabídne ještě předtím, než vypuknou prázdniny, v hlavním večerním čase skutečný nářez, slibuje ostravské studio ČT. Poprvé živě a poprvé z Ostravy budou v Komorní scéně Aréna předány Ceny Divadelních novin. Po skončení přímého přenosu čeká na divadelní nadšence záznam představení Bavič Národního divadla moravskoslezského a pak pravidelný magazín Divadlo žije!, který shrnuje aktuální dění na jevištích severní Moravy a Slezska. Vše na ČT2.

Událost sezony, ve 20:00. Poprvé z Ostravy, poprvé živě! Nazí lyžaři na Sýkorově mostě, Ostravaček z Deniku Ostravaka, Brenpartija - kabaret bezdomovců, rocková skupina Magdon a operní diva Eva Dřízgová s Jaromírem Nohavicou - ti všichni zpestří předávání výročních Cen Divadelních novin v pěti kategoriích. Z Komorní scény Aréna živě doprovázejí Alena Sasínová-Polarczyk a Vladimír Polák.

Bavič, ve 21:00. Ústřední postavou dramatu je populární herec a moderátor, tedy ten, komu se dnes módně říká bavič. Pod falešnou záminkou se k němu vetře párek bulvárních novinářů, a když muž konečně zjistí, co jsou zač, je pozdě. Vědí toho na něj tolik, že ho mohou začít úspěšně vydírat. On však nehodlá prodat svou kůži lacino. Hra nabízí nelítostné a strhující drama o odvrácené straně slávy a třem aktérům zcela mimořádné herecké příležitosti. Drsnou symbiózu bulvárních novinářů a současných „celebrit“ předvádí anglický dramatik Joe Penhall na půdorysu strhujícího komorního dramatu. V režii Janusze Klimszy na studiové scéně Národního divadla moravskoslezského excelují David Viktora, Renáta Klemensová a Vladimír Čapka.

Divadlo žije! ve 22:25. Co nového ve světlech ramp divadel severní Moravy a Slezska? Vladimír Hulec se ohlédne za děním na Divadelní Floře, která se po roce tentokrát na plných jedenáct dní vrátila do Olomouce. Kritička Hana Hejduková navštíví českou premiéru dramatizace románu Josteina Gaardera Dívka s pomeranči v Divadle loutek Ostrava. Pochopitelně přineseme i zprávy o premiérách dalších divadel našeho regionu.