Havel má Spiklence v Londýně

Londýn - Londýnské divadlo Orange Tree oslaví svou čtyřicátou sezonu britskou premiérou hry Václava Havla Spiklenci. Ve stejném divadle měla před třemi lety zahraniční premiéru poslední Havlova hra Odcházení.

Spiklenci v Orange Tree jsou britskou premiérou a prvním představením, které hru uvede v angličtině v plném rozsahu. Do angličtiny je přeložili Tomáš Rychetský a Carol Rocamoraová.

Divadlo na londýnském předměstí Richmond bude uvádět Spiklence od 31. srpna do 1. října v režii svého uměleckého šéfa Sama Walterse. Havel v této málo uváděné absurdní komedii reagoval na politické změny roku 1968 v Československu. Dopsal ji v roce 1972. Zabývá se demokracií v nejmenované latinskoamerické zemi, která se teprve nedávno zbavila diktátora a má novou demokratickou vládu.

Divadlo Orange Tree, které slaví 40. sezonu od svého vzniku, má na Havla tradiční vazby. Před třemi lety uvedlo v zahraniční premiéře Odcházení a věnovalo Havlovi celý podzimní repertoár. Nastudovalo jeho hry Horský hotel, Audience, Vernisáž a Protest.