Vyšoupne Jacksona z Letné Vondráčková nebo Klaus na buldozeru?

Praha – Dvoumetrový památník Michaela Jacksona, který má vyrůst koncem srpna v pražských Letenských sadech, nebudí jen nadšení. Kritické hlasy se ozývají z řad umělecké i neumělecké veřejnosti, některé jsou namířeny proti projektu samému, jiné proti záštitě, kterou památníku přislíbil pražský primátor Pavel Bém. Alternativu v podobě soch od čtyř současných tvůrců nabízí například Galerie Dvorak Sec Contemporary. Jedním z oslovených je i výtvarník David Černý, jemuž se postup magistrátu při schvalování Jacksonovy sochy na Letné také dvakrát nelíbí.

„Jestli je to Michael Jackson nebo jiný kašpar, je úplně jedno. Problém je v tom, že takové opravdu pitomosti a trivialitě je město schopné dát souhlas, potažmo záštitu. To samo o sobě mluví o nekompetentnosti vedení města, která se promítá do všech ostatních věcí. Tohle je pouze marginálie, která je ukazatelem, lakmusovým papírkem, jak hrozná ta situace je,“ tvrdí Černý.

David Černý o české malosti

Mně je v principu pomník Michaela Jacksona úplně ukradený. Může tu stát bez problémů jeho pomník i pomník Helenky Vondráčkový nebo Mickey Mouse. Osobně bych tu nejraději viděl velký pomník, který by vypadal jako čtyřmetrový Klaus, připoutaný k radlici buldozeru a snažící se zabránit stavbě Kaplického knihovny. Mohlo by se to jmenovat Pocta české malosti.

Galerie Dvorak navrhuje, aby v parku místo sochy popového krále stálo některé z děl právě Davida Černého nebo Jiřího Davida, Kurta Gebauera či Aleše Veselého. Galerie má připraven seznam 50 soch českých umělců. Z nich vybrala kvůli brzkému termínu vztyčení Jacksonova památníku jména čtyř tvůrců i jejich hotová díla, která jsou autoři ochotni zdarma zapůjčit pro stálou instalaci na Letnou. „Česká moderní historie má významnější momenty, na které by mohla socha upomínat, než koncert popové hvězdy,“ domnívá se galeristka Olga Dvořáková.

Proti myšlence připomenout si Jacksona na Letné je i facebooková iniciativa Sochu Michaela Jacksona na Letné NECHCI!!! „Je to akce úzké skupiny fandů, jimž neupírám právo vystavět Jacksonovi někde na soukromém pozemku sochu, ale ne na takovém místě. Připadá mi to jako šílený precedent, že primátor, který to zaštítil, rozdává veřejný prostor zájmové skupině Jacksonových fanoušků,“ vysvětlil důvody protestu zakladatel stránky Dominik Bouma.

„Ve srovnání s událostmi z listopadu 1989 je význam tohoto koncertu naprosto marginální a ve vztahu ke kultuře České republiky skoro směšný,“ domnívá se. Příznivci iniciativy chtějí také prověřit rozhodnutí úřadů, které vydaly povolení ke stavbě památníku. Zástupci stavebního úřadu Prahy 7 namítají, že vyřízení probíhalo běžnou cestou. Žadatelé prý předložili potřebné podklady, včetně vyjádření památkářů a magistrátu, a žádost proto byla bez námitek schválena.

Projekt Jacksonovy sochy na Letné je soukromá iniciativa pražského Muzea strašidel a pověstí. „Nemyslím, že by mohla jeho socha někomu zásadně vadit. Když v Praze může být pomník bulharského politika nebo chorvatského básníka, proč by tu nemohl být pomník amerického umělce a člověka, který přispíval takovou měrou na charitu, že se tím dostal do Guinessovy knihy rekordů?“ ptá se organizátorka projektu Helena Babická.

Helena Babická o záštitě

Mně je v podstatě jedno, co pan Černý někde postaví nebo nepostaví, nemám problém ani s Helenou Vondráčkovou, ani s Klausem na buldozeru, takže když to chce udělat, ať to udělá. Myslím, že to vůbec nesouvisí s naším projektem. My to děláme hlavně proto, a kvůli tomu jsme dostali, myslím, i záštitu primátora, že Michael Jackson má po světě miliony fanoušků, kteří budou taková místa objíždět, a proto to může pomoct turistickému ruchu v Praze.

Dvoumetrový sloup s Jacksonovou bustou by se měl na Letné objevit do 29. srpna, tedy v den zpěvákových nedožitých narozenin. Vztyčen má být poblíž místa, kde v 50. letech stál obří Stalinův pomník, nyní nahrazený metronomem. Připomenout má pražský koncert z roku 1996, kterým americký zpěvák právě na Letné zahájil své poslední světové turné. Finanční prostředky na stavbu má přinést veřejná sbírka.