Velká retrospektivní výstava - Mácha jako inspirace

Praha – Dalším přispěním do programu celoročního projektu Rok Karla Hynka Máchy 2010 je Velká retrospektivní máchovská výstava v pražském letohrádku Hvězda. Památník národního písemnictví básníka, od jehož narození uplyne v listopadu rovných dvě stě let, nepřipomíná ani tak jako autora, ale spíše jako inspiraci. Mácha na návštěvníky zprostředkovaně promlouvá z audionahrávek slov i hudby a je přítomen v obrazech i černobílých filmech.

„Výstava je součástí velkého projektu, na němž se podílí řada institucí. Přináší ucelený a nový pohled na dílo Karla Hynka Máchy a různé vnímání jeho osobnosti, takže v kontextu ostatních akcí je takovou mozaikou,“ uvedl k máchovské retrospektivě Zdeněk Freisleben, ředitel Památníku národního písemnictví.

Expozice je rozdělená do pěti částí – život, dílo, výtvarný romantismus v kontextu doby, máchovské inspirace v umění a Máchův mýtus a kult. „Výstava je zajímavá tím, že se nesoustředí na klasické položky, tedy Máchův život a jeho dílo, ale pokouší se Máchu představit jako široký kulturní fenomén, jako umělce, který inspiroval jiné umělce, ať už výtvarné, nebo filmové,“ vysvětluje jedna z organizátorek projektu Veronika Faktorová.

Rozhovor se Zdeňkem Freislebenem a Veronikou Faktorovou (zdroj: ČT24)

Básníkova osobnost je představována kopiemi originálních archivních materiálů, knižními vydáními, fotografiemi i zapůjčenými díly autorů 19. a 20. století, například Jaroslava Šerýcha nebo Zdeňka Sklenáře. Zvukově Máchu návštěvníkům přibližují skladby inspirované Máchovou tvorbou, audionahrávky recitací v podání českých herců a lidé si také mohou poslechnout literární vědce, třeba Jana Mukařovského nebo F. X. Šaldu, jak hovoří o Máchovi.

V části věnované Máchovu dílu se bude promítat dokument z Máchova druhého pohřbu na pražském Vyšehradě z roku 1939 a zfilmovaná novela Cikáni z roku 1921 z fondů Národního filmového archivu. Zpestřením pro návštěvníky je také interaktivní hra, v níž si mohou otestovat své znalosti o zakladateli české moderní poezie.

Výstava v letohrádku Hvězda na Bílé hoře potrvá do konce října 2010. Na podzim by ji měla doplnit řada programů, workshopů a komentovaných prohlídek. Více o projektu Karel Hynek Mácha 2010.

Výstava Památníku národního písemnictví o K. H. Máchovi
Zdroj: ČT24/Památník národního písemnictví
Vydáno pod