Zemský ráj sbírá ceny

Praha - Další významné ocenění získal snímek Ireny Pavláskové Zemský ráj to napohled. Po úspěchu na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě film bodoval i na festivalu Lubuskie Lato Filmowe, který se již po 39. konal v polském historickém městečku Lagow Lubuski. Snímek vyrobený Českou televizí zde ocenili 3. cenou - Bronzovým hroznem v kategorii hraných filmů. Na MFF Karlovy Vary bude snímek uváděn v sekci věnované českému filmu a v září pak na mezinárodním filmovém festivalu v Hamburku.

Na domácí půdě sice příliš nebodovala, ale v zahraničí teď mrazivá komedie z prostředí signatářů Charty 77 sklízí jedno ocenění za druhým. Před polským Bronzovým hroznem za hraný film si Zemský ráj to napohled odvezl hned dvě ocenění z áčkového Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě - Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI a Cenu za nejlepší ženský herecký výkon, kterou si osobně převzala Vilma Cibulková.

„Oceňovali to, že film mluví o neuvěřitelné snaze lidí za každou cenu přes strašně těžké podmínky žít svobodně svoje životy. Myslím si, že toto rezonovalo i mezi ruským publikem. Oni se naprosto distancovali od své minulosti, brali to tak, že okupace Československa byla společná tragédie obou zemí, přirovnávali vlastně svoje osudy k našim osudům,“ uvedla režisérka filmu Irena Pavlásková.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Irena Pavlásková debutovala před dvaceti lety snímkem Čas sluhů, za který si z prestižního festivalu v Cannes odvezla Zlatou kameru. Následovalo ocenění v Montrealu a další mezinárodní úspěchy. V současnosti dokončuje třídílný film pro Českou televizi o dětech, které opouštějí dětské domovy - Bludičky.

Irena Pavlásková při natáčení filmu Zemský ráj to napohled
Zdroj: ČT24/Bontonfilm