Warholova „stříbrná Liz“ se aukčním trhákem nestala

Londýn – Vzácný portrét hollywoodské legendy Elizabeth Tailorové – „stříbrná Liz“, který vytvořil Andy Warhol, měl být zlatým hřebem velké letní aukce dražební síně Christie's. Aukční odborníci odhadovali, že cena se může vyšplhat až osm milionů liber (251 milionů korun), Liz se nakonec prodala za 6,8 milionu liber (asi 213 milionů korun). Portrét vznikl v roce 1963, kdy se Taylorová stala první herečkou vydělávající milion dolarů za roli. Dvacet let byl obraz v soukromé sbírce a na veřejnosti se neobjevoval.

Majitelem „stříbrné Liz“ byl do středeční aukce význačný americký sběratel, obraz byl naposledy spatřen v roce 1989, což jeho sběratelskou hodnotu jen zvyšuje. Motivem k prodeji je zřejmě výrazný nárůst cen na aukcích umění v Londýně i v New Yorku za poslední rok.

Podobný, stříbrný portrét Liz Taylorové z celkem třináctidílné série se před třemi lety prodal v New Xorku za téměř dvanáct milionů liber. Jeho původním vlastníkem byl herec Hugh Grant. „Obraz koupil v roce 2001 za dva miliony liber, o šest let později jej prodal za více než jedenáct,“ doplnil zpravodaj ČT v Londýně Ivan Kytka.

Ivan Kytka informuje o aukci (zdroj: ČT24)

O to, zda vysoké částky za Warholovy obrazy odpovídají i jejich umělecké hodnotě, se podle něho vedou v Británii spory. „Jedna škola kritiků přiznává, že jde o umění, druhá považuje celé poválečné modernistické umění za velký kýč a produkt marketingové šikovnosti autorů a sběratelů,“ vysvětlil Kytka.

Ani některá z dalších děl, dražených dnes vChristie's, svou dosaženou cenou nijak neoslnila. Například obraz německého malíře Neo Raucha s názvem SUB stěží překročil odhadovanou cenu - prodal se za 601 250 liber (asi 18,9 milionu Kč), přičemž odborníci očekávali 600 000 liber. Obraz Gerharda Richtera, třídílný Schniewindův portrét, se vydražil za 1,2 milionu liber (asi 37,7 milionu Kč), odhad se přitom pohyboval kolem jednoho milionu liber.