Ostravská fakulta vystavuje umění v jeskyni

Teplice nad Bečvou – Na plavkyni nebo muže s husou mohou narazit návštěvníci Zbrašovských aragonitových jeskyní na Přerovsku. V Mramorové síni, tedy v posledním prostoru na prohlídkové trase, dnes začala výstava s názvem Statua cavatica. Své práce na ní představuje pět mladých autorů – studentů či absolventů sochařského ateliéru Fakulty umění Ostravské univerzity.

„Díky tomu, že tyto výstavy dělám už třetí rok, jsem měl možnost prostory více poznat a vím, že potřebují kontrast. Proto jsem vybral figurální sochy, které s anorganickým prostorem jeskyní velice dobře kontrastují,“ uvedl k výstavě její kurátor Jaroslav Koléšek.

Své práce – celkem sedm děl – vystavuje ve Zbrašovských jeskyních pět studentů a absolventů. Největším oříškem bylo vybrat vhodný materiál. „Musel jsem zvolit takový, který vyhovuje podmínkám. Kvůli vlhkosti a kyselosti vzduchu to nemohl být kov ani dřevo,“ vysvětluje jeden z vystavujících Matěj Bednařík. Sochy jsou proto vytvořeny z laminátu nebo keramiky.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Netradiční výstavu vítá i vedoucí ateliéru Fakulty umění Ostravské univerzity Marius Kotrba. „Jako bychom se pohybovali v jakémsi mimoprostoru a bezčasí. Jsou to figury věcné, mystické, prorocké a ocitám se díky nim v jiném světě. Mám z toho radost,“ přiznává.

Výstavy ve Zbrašovských aragonitových jeskyních jsou tradicí. Konaly se už v roce 1981, znovu se k nim organizátoři vrátili v roce 2007, nedlouho po ukončení rekonstrukce prohlídkové trasy. Zbrašovské jeskyně jsou jedinými evropskými jeskyněmi, které se vystavování výtvarných děl věnují dlouhodobě.

Loni Mramorovou síň například ozdobila díla německé umělkyně a kurátorky drážďanské galerie Kunstbahnhof Anke Binnewergové. Vystavoval zde mimo jiné i sochař Olbram Zoubek a svoji keramiku představil také spisovatel a dramatik Arnošt Goldflam. Současná výstava potrvá celou návštěvní sezonu, tedy do konce září.

Vydáno pod