Vybouřená a akustická Sinéad O'Connor koncertuje v Česku

Sychrov – Slza na tváři v klipu k dojemné baladě Nothing Compares 2U z pera amerického skladatele Prince, roztržená fotografie papeže Jana Pavla II. v přímém televizním přenosu… momenty, které patří k nejvypjatějším v hudební kariéře letos třiačtyřicetileté irské zpěvačky Sinéad O'Connor. Emocemi nabitá a rebelská gesta jsou ale už minulostí, dnešní Sinéad je jiná – klidnější a vyrovnanější. Posoudit její proměnu budou moci i ti, kteří dnes přijdou na její koncert do zámeckého parku v Sychrově na Liberecku.

Před českým publikem vystupovala v roce 1997, kdy se v Praze zúčastnila festivalu JAM. Před dvěma lety byla jednou z hvězd přehlídky Colours of Ostrava. Na Sychrově zazpívá výrazná interpretka 90. let písně z celé své více než dvacetileté kariéry zahájené debutovým albem The Lion And The Cobra. Na akustickém vystoupení ji doprovodí pouze kytarista a klávesista. V roli předskokana vystoupí zpěvák Petr Kolář.

„Do Česka jsem přiletěla z Londýna, kde zrovna natáčím nové album. Jinak se především starám o děti,“ prozradila Sinéad v rozhovoru pro ČT. Její hudební úspěch přišel na prahu 90. let po vydání debutové desky. Pohledná, okatá dívka s vojenským sestřihem nakrátko navázala na tradici vášnivých irských zpěváků, jako je Van Morrison nebo Bono z U2.

Rozhovor se Sinéad O\'Connor a reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Balada Nothing Compares 2U stvořila globální superstar. Výlučné postavení však Sinéad O'Connor obrátila nečekaným směrem – pro mnohé urážlivé gesto vůči hlavě katolické církve mělo upozornit na to, že církev zametá své aféry se zneužíváním dětí pod koberec.

"Jsem člověk, který…

… věří, že Bůh a náboženství jsou dvě různé věci. Na náboženství je hodně dobrého a krásného, ale také hodně dobrého není, Bůh miluje bezpodmínečně a náboženství klade podmínky."

Několik dní poté, co v přímém přenosu roztrhala fotografii papeže, zpěvačku hostil koncert k výročí Boba Dylana. Původně připravenou křehkou Dylanovu píseň jí nedovolilo bouřící obecenstvo zazpívat. Místo toho tedy začla bez doprovodu skladbu Boba Marleyho War. Nejistá, přecitlivělá dívka stojící vzdorně proti bouřícímu davu.

Zdálo se, že v dalších letech pak Sinéad O'Connor bojuje proti svému postavení popové hvězdy. Pokusem o sebevraždu v den třiatřicátých narozenin, lesbickým coming outem, vyhlášením, že opouští svět pop music.

Dnešní Sinéad O'Connor je vyrovnanější a je matkou čtyř dětí, s nimiž žije v Dublinu. Poslední tři roky, po vydání zatím posledního alba Theology, vystupuje na evropských pódiích doprovázená pouze dvěma hudebníky. 

  • Sinéad O'Connor zdroj: Stránky Sinéad O\'Connor http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1778/177748.jpg
  • Sinéad O'Connor autor: Kevin Abosch, zdroj: Stránky Sinéad O\'Connor http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1778/177750.jpg