Hrady a zámky – nekonečný zdroj kulturní zábavy

Praha – V tradiční sváteční a prázdninové dny je možné kromě jiných kulturních aktivit navštívit i památky ve správě Národního památkového ústavu, které jsou ve sváteční pondělí a úterý 5. a 6. července otevřeny. (Zavíracím dnem prvního červencového týdne bude na některých z nich středa.) NPÚ dále pro prázdninové měsíce připravil různé akce na téma „rodinný život šlechty“. V rámci 2. ročníku Oživlých památek proběhne řada zajímavých výstav, denních i nočních prohlídek, divadelních her, programů pro děti atp.

Projekt Oživlé památky každý měsíc přináší speciální tematické akce. V letošním roce se už např. v dubnu slavnostně otevřely brány památek, v květnu se návštěvníci toulali chodbami hradů a zámků v doprovodu kastelánů a v červnu objevovali historické zahrady.

Hlavní letní téma slibuje přiblížit zábavu šlechty, koníčky, sběratelské i vědecké vášně, ctnosti i neřesti dospělých, výchovu zámeckých dětí a jejich hračky, ale také službu na zámku, stolničení nebo šlechtické jídelníčky. Soukromí aristokratů je možné na památkových objektech objevovat až do 31. 8. 2010.

Stejně jako v roce 2009, v průběhu prvního ročníku Oživlých památek, bude Národní památkový ústav přinášet pravidelné tipy na nejbližší a nejzajímavější doprovodné akce. Pro všechny, kteří se i letos rozhodli cestovat za zajímavostmi a zážitky po České republice, je připraven tiskový servis zde.