Mahler v gala, v růži, na pomníku i na ČT

Jihlava / Kaliště (Humpolec) – V Kalištích u Humpolce, kde se 7. července před 150 lety narodil, a v Jihlavě, kde trávil své dětství, si připomínají skladatele a dirigenta Gustava Mahlera. Prezident Václav Klaus dopoledne odhalil v Jihlavě Mahlerovu sochu, podle organizátorů zřejmě první ve střední Evropě. Oslavy výročí skladatelova narození vyvrcholily v Kalištích galakoncertem pod širým nebem, který v přímém přenosu vysílala i ČT2 od 20:30. Koncert na dnešní večer přichystala také Česká filharmonie v Rudolfinu.

Na koncertě, který zároveň uzavřel devátý ročník Festivalu Hudba tisíců – Mahler Jihlava 2010, zazněla část Symfonie č. 2 Vzkříšení a Mahlerovy písně. Zazpíval americký barytonista Thomas Hampson, švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otterová a norská sopranistka Birgitte Christensenová, které doprovodil Mahler Chamber Orchestra řízený rakouským dirigentem Manfredem Honeckem.

Galakoncertu předcházel v Mahlerově rodném domě písňový recitál Thomase Hampsona (od 15:00), který mohli lidé poslouchat i v Českém rozhlase a prostřednictvím internetu. Hampson spolu s prezidentem Václavem Klausem před vystoupením zasadil do mahlerovského rosaria nově vypěstovanou odrůdu rudé růže nesoucí skladatelovo jméno.

„V pět hodin se konala repríza koncertu, který se odehrál v Jihlavě v roce 1875. Byl to koncert hudby 49. regimentu, dnes ho zahrála Hudba hradní stráže a policie České republiky,“ doplnil další část odpoledního programu Jiří Štilec, ředitel Společnosti Gustava Mahlera.

Už dopoledne byl na místě bývalé synagogy v Jihlavě otevřen park se sochou Gustava Mahlera, jejímž autorem je sochař Jan Koblasa. „Považuji za velmi pěkné, že Jihlava a Jihlavsko na Gustava Mahlera vzpomíná. My dobře víme, že významnou část života prožil jinde, ale kořeny byly tady,“ řekl v úvodním projevu Václav Klaus, který sochu slavnostně odhalil.

Třídenní mahlerovské oslavy se o víkendu uskutečnily v pražském Rudolfinu. Hudebníci posluchačům ve Dvořákově síni představili skladatelovu symfonickou a písňovou tvorbu. Významné výročí připomněla Česká filharmonie i dnes provedením Druhé symfonie nazývané Vzkříšení, která zazněla i na galavečeru v Kalištích, pod taktovkou německého dirigenta Christopha Eschenbacha.

„Je to největší symfonik všech dob. Jeho úžasné symfonie otevírají celou škálu hudebního výrazu, jsou monumentální, neobyčejně barevné,“ říká o Mahlerovi. V sólových partech se představily sopranistka Simona Houda Šaturová s altistkou Yvonne Naefovou. Na provedení spolupracoval také Český filharmonický sbor Brno. „V letech 2010-2011, kdy si připomínáme mahlerovské výročí, zazní kompletní Mahlerova symfonická tvorba, včetně osmé symfonie, která  je opravdu raritou. Hrát ji budeme příští rok na Pražském jaru,“ dodal dramaturg ČF Pavel Petráněk.

150. výročí Mahlerova narození připomíná mimo jiné i pamětní stříbrná dvousetkorunová mince, kterou vydala Česká národní banka vydala. Život a dílo skladatele přibližuje nový dokumentární film režiséra Petra Ruttnera.

Večer s Gustavem Mahlerem na ČT2

Gustav Mahler Gala – 20:30 – Orchestr Mahler Chamber Orchestra diriguje Manfred Honeck, zpívají světové hudební hvězdy Thomas Hampson, Anna Sofie von Otter a Marita Solberg za spoluúčasti Pražského filharmonického sboru a chlapeckého sboru Boni pueri.

Návrat – 22:00 – dokument Pavla Štingla o vzniku a odhalení Mahlerova pomníku v Jihlavě.