Hrady.CZ jsou letos české i moravské

Točník – Točník jako první hrad v rámci osmitýdenního hradního turné otevře svou bránu hudebnímu festivalu České hrady.CZ. Přehlídka se letos poprvé rozšiřuje i na Moravu, návštěvníky čeká během prázdninových víkendů celkem osm zastávek, na nichž bude k vidění 136 hodinových koncertů spojených s prohlídkou hradů. Zahrají například kapely Kryštof, Monkey Business nebo Katarína Knechtová, která byla na České hrady.CZ pozvána poprvé a dnes večer je na Točníku svým vystoupením zahájí.

Kromě slovenské zpěvačky Kataríny Knechtové se dnes mohou lidé těšit na Gipsy.cz a Dana Bártu & Illustratosphere. Součástí programu bude i karneval, který patří ke všem hradním pátkům. V rámci celého festivalu pak vystoupí Wohnout, Support Lesbiens, Monkey Business, Sunshine, Vypsaná Fixa, Aneta Langerová, či PSH a pro děti zahraje Kašpárek v rohlíku.

„Mezi interprety nechybí ani Bratři Ebenové, Marek Eben uváděl pořad O poklad Anežky České, tím je s hradním prostředím pomyslně spojený a navíc jejich koncerty hradům sluší,“ doplnil jeden z organizátorů Michal Šesták.

Kapela Kryštof si připravila akustické koncerty. „Hrajeme pět koncertů tak, že otevíráme v poledne druhý festivalový den. Vycházíme vstříc těm fanouškům, kteří stále více píší o akustické sety,“ uvedl frontman kapely Richard Krajčo. V sobotu se přehlídka přesune pod hrad Točník, přímo vedle hradu Žebrák, kde vyrostou dvě pódia. Pro prohlídky ale bude Žebrák z technických důvodů zavřený.

Za šest let své existence se festival rozrostl z původních čtyř regionů do pěti českých regionů a letos poprvé expanduje na Moravu. Po Točníku, Kunětické hoře, Bezdězu, Švihově a Rožmberku nad Vltavou organizátoři doputují v rámci navazujícího festivalu Moravské hrady.CZ na Bouzov, Veveří a Hukvaldy. Letos poprvé tak festival na hradech pokryje během osmi prázdninových víkendů celou Českou republiku.

Loni na festival zavítalo 30 tisíc lidí, letos, kdy je rozšířen i na Moravu, organizátoři očekávají, že hrady budou hostit ještě o dvacet tisíc více návštěvníků. Festival mimo jiné nabízí cyklistům možnost uschovat si kolo, ve spolupráci s projektem Kolo pro život.