Deník Anne Frankové jako komiks

Amsterodam - Muzeum Anne Frankové v Nizozemsku vydalo její deník v komiksové podobě. Slibuje si, že o tuto formu záznamů židovské dívky, jejíž rodina se až do odhalení nacisty ukrývala v Amsterodamu, projeví zájem i mládež, která by skutečný deník možná nečetla. Do formy komiksu deník převedli americký kreslíř Ernie Colón a autor komiksových textů Sid Jacobson. Kniha vyšla v holandštině, ale počítá se s jejím překladem do dalších jazyků.

Z doby, kdy si Anne Franková v úkrytu vedla svůj deník, se zachovaly také dívčiny kresby, které posloužily jako podklad i autorovi komiksu. Kresby zachránily Miep Giesová a Elisabeth Voskuijlová, které Anně Frankové a jejím blízkým pomáhaly skrývat se před nacisty.

Rodina Frankových uprchla před nacisty z Německa do Nizozemska, kde se skrývala v tajném příbytku od roku 1942 do 4. srpna 1944, kdy byla odhalena. Anne Franková zemřela v březnu roku 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen na tyfus.

S vydáním deníku se počítá v dalších zemích a jazycích. Ještě tento měsíc to má být ve Spojených státech a na podzim v Británii.

Deník Anne Frankové
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Barnes & Noble