Zámek Moravský Krumlov se s epopejí loučí koncertem

Znojmo – Na programu Hudebního festivalu Znojmo je dnes večer koncert pro Slovanskou epopej na zámku Moravský Krumlov. Cyklus dvaceti rozměrných obrazů, jejichž autorem je Alfons Mucha, bude na moravskokrumlovském zámku k vidění do 15. července, pak budou plátna po 45 letech sejmuta, srololována a odstěhována do Prahy. Možnost prohlédnout si Muchovo dílo by lidé měli mít zase od 28. září ve dvoraně Veletržního paláce, kde obrazy možná zůstanou až do výstavby nové budovy.

„Je to velká škoda, že se Slovanská epopej stěhuje pryč,“ uvedl Jiří Ludvík, prezident Hudebního festivalu Znojmo. V rámci festivalového programu, zazpívá dnes na zámku v Moravském Krumlově přímo mezi rozměrnými plátny Alfonse Muchy přední sólistka opery Anna Mikolajczyková s doprovodem Edwarda Wolanina. Zazní skladby od Karola Szymanowského, Fryderyka Chopina a Georga Fridricha Handela.

„Je mi neskutečně líto, že epopej odchází,“ prohlásil i místostarosta Krumlova Tomáš Třetina, „je to výtečná koncertní síň na Moravě.“ Praha, které Mucha své obrazy věnoval, se pro odvoz obrazů rozhodla z důvodu špatného stavu moravskokrumlovského zámku. Stěhování začne v polovině července a 28. září by měla být ve Veletržním paláci otevřena expozice s Muchovým cyklem.

Na stěhování, pronájem a úpravu prostor vyčlenil pražský magistrát 25 milionů korun. Prostory ve Veletržním paláci má zatím pronajaty na osm měsíců. Existuje ale dohoda, že zde dílo bude umístěno až do výstavby nové budovy. Tu by si pro Slovanskou epopej přála Praha i John Mucha, vnuk slavného malíře a prezident Muchovy nadace. Kde by výstavní síň měla stát a jak by měla vypadat, se ale neshodnou. 

Mucha by pavilon rád viděl na Letné, pražské radnici by se spíše zamlouval Vítkov. Muchův vnuk se dokonce obrátil na soud kvůli stěhování epopeje z Moravského Krumlova. Soud ale jeho žádost o vydání předběžného opatření, které by zabránilo Praze s obrazy nakládat, zamítl. Nadšený ze stěhování není ani starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS), stejně jako Mucha považuje převoz cyklu do Veletržního paláce pouze za další provizorium.

Rozsáhlý cyklus obrazů s náměty ze slovanské historie začal Alfons Mucha malovat v roce 1910, kdy se po dlouholetém pobytu ve Francii a Spojených státech vrátil zpět do vlasti. Pronajal si ateliér v zámečku u města Zbiroh a téměř dvě desetiletí pracoval na Slovanské epopeji, na jejíž vytvoření pomýšlel už během francouzského angažmá. Svou práci dokončil na jaře roku 1928. Dílo věnoval hlavnímu městu Praze, vystaveno bylo poprvé v roce 1928 v Galerii hlavního města Prahy. Od roku 1963 je vystaveno v prostorách zámku v Moravském Krumlově.