Vyprávěj III: s kým nezatočila doba, s tím zatočil osud

Praha – Režim se uvolňuje a ze Západu do Československa prosakuje řada věcí: první videa a počítače, mončicáci, pop kultura i móda. Frčí ramenní vycpávky, melíry a plísňáky. Dál se jezdí na chmelové brigády, cvičí se na spartakiádu. Nic z toho nemíjí ani rodinu Dvořákovu, s níž mohou diváci prožít osmdesátá léta od 9. září na ČT1. „Bude co sledovat, protože s kým nezatočila doba, s tím zatočil vlastní osud,“ slibuje v souvislosti s třetí řadou seriálu Vyprávěj šéfdramaturg ČT Aleš Ulm.

Třetí pokračování rodinné ságy obsáhne v 26 dílech více než deset let. Začne v roce 1977 a skončí v Palachově týdnu roku 1989, „v kvasu“ před sametovou revolucí. „Společensky a politicky se jedná o velmi zajímavé období. Po smrti Brežněva zemřeli rychle za sebou generální tajemníci ÚV KSSS až se do vedení dostal Michail Gorbačov. S ním přišlo postupné uvolnění a zavádění tzv. přestavby,“ přibližuje dobu jeden z producentů Filip Bobiňski.

Nicméně politická situace není v třetí řadě to nejdůležitější, tvůrci nových dílů dali prostor především vývoji vztahů. Karel (Roman Vojtek) a Eva (Andrea Kerestešová) se stále topí v manželské krizi, ve které je diváci na konci druhé řady opustili. Karel pokračuje ve svém románku a Eva rozšíří partnerský trojúhelník na čtyřúhelník.

Babi prožívá chvilkové štěstí, když se jí podaří usmířit své syny Josefa (Svatopluk Skopal), Radima (David Prachař) a Mikuláše (Pavel Trávníček). Idylka ale končí v okamžiku, kdy se bratři pohádají kvůli maminčině závěti.

Karlova sestra a její manžel se dál snaží proplouvat nepřátelským režimem. Tonda (Jaromír Nosek) se znovu dostává na tenký led, Zuzka (Hana Vagnerová) nastupuje jako výpomoc do školní družiny. Do práce se vrací i Karlova matka Jana (Veronika Freimanová). „My se Sváťou Skopalem spíš jistíme 'dramatické' dění okolo našich mladých. Jinak Janu samotnou čeká letní brigáda – sena. Honzík vyroste a půjde do tanečních a babi oslaví významné narozeniny,“ prozradila herečka.

Větší prostor dostane prominentní rodina Francových, která bude víc než kdy jindy ovlivňovat osudy hlavních hrdinů. Diváci se poprvé seznámí s matkou Jardy France Scarlett, zahrála si ji Zlata Adamovská. Novou postavou bude i Pavel Zedníček v roli ředitele školy. Staronovými pak Kohoutek (Jan Budař), s nímž se Dvořákovi seznámili na dovolené, a Ota Slaňoch (Martin Zounar). „Tyto postavičky nás zavedou do, z dnešního pohledu, roztomile pitoreskního prostředí prvních veksláků a podvodníčků,“ doplnil Bobiňski.

„Popisujeme tu dobu s humorem a nadsázkou. Některým tak může připadat, že ji idealizujeme, ale když se podíváte na témata, která řešíme, tak tomu tak není,“ uvedl k nejčastější výtce vůči seriálu scenárista Rudolf Merkner. „Snažíme se věci nehodnotit, na to jsou jiné pořady. Vycházíme z vyprávění těch, kteří tu dobu zažili, a kombinujeme je s dobovými událostmi, ale díváme se na ně z pohledu někoho, kdo je prožil. Možná dojem idealizace vychází z toho, že jde o pohled někoho, kdo vzpomíná na své dětství. A dětství je vždycky idealizované.“

Třetí řada Vyprávěj
Zdroj: ČT24/ČT

Že Vyprávěj má smysl, potvrzují podle něho divácký ohlas, ceny TýTý a ocenění z festivalu v Monte Carlu. Zda i třetí řada bude pokračovat v úspěšné stopě, se mohou diváci přesvědčit od 9. září do března příštího roku vždy v pátek na programu ČT1. Ještě předtím, v sobotu 20. srpna, připomene Vyprávěj nový Film o seriálu (ČT1 v 14:20).