Miki Volek - český král rokenrolu

Praha - V 60. letech byl nejvýraznějším českým interpretem rokenrolu, který posluchačům nabízel v jeho drsnější podobě. Miki Volek byl označován za nekorunovaného krále tohoto stylu v Česku, nedílnou součástí jeho nekonvenčního života byly ale i prášky a alkohol.

To vše se podepsalo na jeho zdraví a 14. srpna 1996 byl Volek nalezen mrtev ve svém bytě, asi deset dní po smrti. Třebaže se vyrojilo spousty spekulací o příčinách jeho úmrtí, z pitvy vyplynulo, že příčinou bylo mimo jiné celkové vysílení organismu.

Miki Volek (vlastní jménem Michael Volek) se narodil 21. května 1943 v Uherském Hradišti. Od roku 1961 zpíval ve skupině Crazy Boys a rychle se stal idolem pražské mládeže i jedním z nejkontroverznějších zpěváků. Černošsky chraplavý hlas a pokřiky zpod černých brýlí doprovázel spontánními pohybovými kreacemi, a minulý režim tak pochopitelně Volka ignoroval. Konec jeho krátké zářivé kariéry učinil na konci 60. let odchod z Olympiku. K první samostatné dlouhohrající desce se Volek dostal až v roce 1984.