Mokrović zachytil své kolo těsně před jeho zcizením

Praha – V Galerii kritiků v paláci Adria byla otevřena výstava chorvatského výtvarníka Dubravka Mokroviče. Pod názvem Kdosi mi ukradl kolo, protože jsem ho dobře neuvázal představuje galerie průřez malířovou tvorbou, která se vyznačuje výraznou barevností a osobitým rukopisem. Inspiraci umělec nalézá především v krajině. Mokrović je autodidakt a jak sám řekl, svůj výtvarný výraz hledal urputně a usilovně.

„Učil jsem se dnem i nocí. Přečetl jsem nespočet knih, navštívil stejné množství stránek na internetu, navštěvoval i ty nejmenší výstavy výtvarného umění, byl jsem vděčný za každou radu, mnoho svých pláten a kreseb jsem vyhodil, hledal jsem svůj výraz, probděl jsem mnoho nocí, vypil tisíce šálků kávy, zapalujíce si jednu cigaretu za druhou. Nakonec jsem obstál a nalezl své místo ve výtvarných kruzích,“ prozradil výtvarník.

Mokrović má za sebou již 13 samostatných výstav – jak v Chorvatsku, tak v zahraničí, dále i velké množství skupinových výstav. Je členem výtvarného spolku SPEKTAR v Záhřebu. „Malíř se podrobně zaměřuje na motiv, ale také poskytuje dostatečný prostor pro jeho hloubku, pohrává si s detailem a zároveň i předkládá šíři krajinné scenérie. Definuje svou vlastní hierarchii důležitosti, relativizuje velikost, překvapuje tím, na co klade důraz, ale vždy vnáší esenci přírody dle svého vlastního cítění. Motivy jeho obrazů však nemusí být výhradně spojovány s krajinou, Mokrovičova ikonografie nabízí asociativní výklad. Na prostoru přímého prolínání barev a výrazných linií vytváří autor atmosféru neustálé obnovy a vitality vycházející z jeho tvůrčí kreativity,“ charakterizuje galerie expozici děl Dubravka Mokroviče.   

  • Dubravko Mokrović / dílo autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1799/179845.jpg
  • Dílo Dubravka Mokroviće v Galerii kritiků (2010) autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1799/179852.jpg