Krumlovský svátek hudby začíná s Curou a Klausem

Český Krumlov - Na zahajovacím koncertě Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov zazní večer 16. července árie, duety a předehry z oper Verdiho, Pucciniho a Leoncavalla. Hvězdou festivalu se po sopranistce Renée Flemingové letos stal světový tenorista José Cura. Při koncertě, kterého se zúčastní i prezident Václav Klaus, mu partnery budou korejská sopranistka Kim In-hje a Symfonický orchestr Českého rozhlasu řízený italským dirigentem Mario de Rosem.

Cura se představí ve svých slavných rolích, jakými jsou Othello, Canio v Komediantech, Kalaf v Turandot nebo Mario Cavaradossi v Tosce. Se sopranistkou Kim In-hje pak zazpívá například i duet Cio-Cio San a Pinkertona z opery Madama Butterfly Viene la sera.

Vedle dvou galakoncertů Josého Cury bude k vrcholům 19. ročníku festivalu patřit i představení Mozartovy opery Don Giovanni v režii Jiřího Menzela před otáčivým hledištěm. V inscenaci budou účinkovat přední sólisté evropských operních domů.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 2010 (zdroj: ČT24)

Festival od 16. července do 21. srpna nabízí 17 koncertů různých žánrů, na nichž se představí dva symfonické a 12 komorních orchestrů a souborů a více než dvě desítky umělců z různých končin světa.

Don Giovanni
Zdroj: ČT24/MHFČK