Komedie omylů bude na Pražském hradě naposledy

Praha - Od úterý 20. 7. do středy 28. 7. přivítá Nejvyšší purkrabství Pražského hradu Komedii omylů. Zábavný titul s Martinem Pechlátem, Jitkou Čvančarovou, Davidem Suchařípou, Borisem Hybnerem a dalšími uvádějí Letní shakespearovské slavnosti už naposledy, fraška o záměně dvou sourozeneckých dvojic má letos derniéru. Inscenace nabízí nejen vervu, tempo a neodolatelnou legraci, ale i důmyslnou hru s protiklady a paradoxy, kterou Shakespeare vždycky skvěle ovládal. V Komedii omylů rozvinul i brilantní úvahu o vztazích muže a ženy, o významu jejich lásky, úcty a vzájemném prolínání jejich bytostí.

„Svým způsobem je Komedie omylů bláznivým kolotočem ztrát a nálezů,“ říká překladatel hry Martin Hilský. „Jsme skutečně tím, čím si myslíme, že jsme? A myslí si ostatní, že jsme tím, čím si myslíme, že jsme? A když si to myslí, jsme tím, co si myslí oni, anebo tím, co si myslíme my?“ ptá se Hilský společně se Shakespearem. A protože jde o dílo geniálního autora, stejně se už několik století ptají i rozesmátí diváci.

Ve dvojroli Antifola efezského a Antifola syrakuského exceluje Martin Pechlát, herec z divadla Komedie a čerstvý držitel Thálie i Ceny Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon. Jako sluhu Dromia efezského i syrakuského uvidíme Filipa Rajmonta. Žárlivou manželku Adrianu hraje Jitka Čvančarová v alternaci s temperamentní Lucií Trmíkovou. Roli Solina ve stylu orientálního despoty skvěle vystřihl David Suchařípa, v úloze zlatníka Angela publikum spolehlivě rozesměje Martin Hofmann (alternuje Zdeněk Žák), jako Prvního kupce uvidíme Borise Hybnera: ten svou malou, ale výraznou úlohu obchodníka pašujícího kontraband v dětském kočárku pojal jako malé pantomimické číslo.

V roli Adrianiny naivní sestry Luciany alternuje Kateřina Holánová, Jana Stryková a Zuzana Vejvodová, Abatyši ztvární Marie Spurná.

Po Komedii omylů je v Praze na programu Romeo a Julie: v Ostravě nově nastudovaná hra s Terezou Dočkalovou, Markem Holým a Jitkou Smutnou se tu bude hrát od 30. července do 1. srpna.