19 milionů dolarů za dílo ukradené nacisty

New York - Dvanáct let trval spor o vrácení obrazu Egona Schieleho Portrét Wally, který byl ukraden za druhé světové války nacisty. Rakouské Leopoldovo muzeum se nyní zavázalo vyplatit dědicům Bondi Jarayové, původní majitelce obrazu, 19 milionů dolarů (téměř 374 milionů korun). Spor začal v roce 1997, kdy bylo toto dílo zapůjčeno z Leopoldova muzea do newyorského Muzea moderního umění.

Americké úřady obraz zabavily v roce 1999 a USA zahájily občanský spor o jeho vrácení dědicům Jarayové, která zemřela v roce 1969. Během soudních líčení Leopoldovo muzeum trvalo na tom, že malba nebyla Jarayové ukradena a samo muzeum ji pořídilo v dobré víře od poválečných majitelů.

V úterý ale muzeum souhlasilo s dohodou a s tím, že vyplatí dědicům 19 miliónů dolarů. Obraz se pak vrátí do Vídně a bude moci být znovu vystaven, ovšem s popiskem, že jde o dílo ukradené za války nacisty.

Americké úřady prokazovaly, že olejomalbu, kterou malíř vytvořil v roce 1912, ukradli Jarayové nacisti v roce 1939. Po válce se obraz vrátil rakouské vládě a v 50. letech minulého století skončil ve sbírce známého rakouského sběratele Rudolpha Leopolda.

Vydáno pod