Když se stará technika spojí s mladou invencí, je to krása

Ostrov - Galerista Joachim Goller vyprovokoval mladé české a německé výtvarníky, aby v rámci projektu Verknupfungen/Prolínání spojili tradiční techniky při zpracování porcelánu se svými osobitými nápady. Projektu se zúčastnilo pět českých a pět německých autorů se projektu, výsledky tvůrčí dílny nyní vystavují pod názvam Staré techniky - Mladé nápady v ostrovském Letohrádku.

„Účastníci setkání, nedávní absolventi vysokých uměleckých škol, se věnují různým výtvarným oborům, od malby přes fotografii až po instalaci či umělecký design. Vstoupili tedy do dílny s různými výtvarnými zkušenostmi a uplatnili různé výtvarné přístupy. K dispozici měli bílé porcelánové soubory obsahující tradiční tvary, ale i tvary moderní. Vzniklé práce mladých výtvarníků jsou pak velmi různorodé,“ uvedla kurátorka výstavy Zdeňka Bílková.

Hana Vinklárková hrnečky a podšálky „ušpinila“ hnědou barvou, jež připomíná kávovou sedlinu. Teprve pohled zblízka ukáže malé pejsky a kočičky. Malířka Linda Männelová pro změnu uplatnila precizní a dekorativní styl. Vytvořila tak malby na velkých talířích, které vyzdobila jemnými motivy odkazující k umění v době rokoka. Daniel Bishoff využil kombinace a ořezávání různých dekorů při tradičním zdobení porcelánu.

Zcela originální přístup zvolila výtvarnice Veronika Riedelbauchová, která z porcelánu vytvořila objekty, ve kterých se uplatňuje její fascinace zvukem. Z porcelánových talířů a hrnečků vznikly ojedinělé hudební nástroje, uvedla Bílková. „Ariane Wohnerová zase uplatnila při dekorování porcelánu tradiční geometrické vzory. Jakub Štěpánek pak vytvářel expresivní designové vzory plné symboliky,“ dodala kurátorka.

Výstava je v pořadí druhou porcelánovou výstavou v Letohrádku Ostrov. V červnu tady byla expozice Viktora Chalepy a Jiřího Hanka JOINT. Obě výstavy jsou součástí česko-německého projektu na podporu rozvoje cestovního ruchu Cesta porcelánu. Tato pomyslná cesta zahrnuje města od německého Selbu po severočeské Dubí a je na ní řada zajímavých míst, která měla či má určitou spojitost s porcelánem.

  • Hana Vinklárková / dílo zdroj: Grafika 2 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1817/181607.jpg
  • Staré techniky - mladé nápady zdroj: Galerie Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1817/181605.jpg
Vydáno pod