LFŠ: Od Latinské Ameriky po Island už čtvrtý den

Uherské Hradiště – Letní filmová škola pokračuje čtvrtým dnem. Na největší nesoutěžní filmovou přehlídku v Česku se sjelo od pátku tisíce příznivců kinematografie a také někteří zahraniční hosté. Šestatřicátý ročník se totiž zaměřuje mimo jiné na islandský a nový latinskoamerický film. Přestože LFŠ je nesoutěžní přehlídka uděluje ceny za přínos kinematografii. Asociace českých filmových klubů ocenění mimo jiné předá slovenskému kameramanovi Stanislavu Szomolányiovi, který dnes v Uherském Hradišti uděluje Lekci filmu.

Z programové sekce Fokus: Island se divákům představují němé snímky natočené na Islandu, první úspěchy tamního filmu i současná tvorba. Dnes se diváci mohou těšit na snímek Sodoma Reykjavík režiséra Óskara Jónassona nebo na film Když letí havran, jehož režisér Hrafn Gunnlaugsson zahájil v neděli setkávání s tvůrci – Lekci filmu.

V pondělí se zájemci mohou setkat se Stanislavem Szomolányim, který podobně jako další hosté festivalu, například britský režisér Ken Loach nebo jeho islandský kolega Fridrik Thór Fridriksson, převezme Cenu AČFK za přínos kinematografii.

„Mám velkou radost, že filmy, které jsme natáčeli před čtyřiceti lety, jsou stále ještě pěkné. Navzdory tomu, že nejsem žádný velký divák svých filmů z nich mám radost, protože v nich vidím vždycky něco krásného, mladého a upřímného,“ přiznal slovenský kameraman, jehož rukopis se odráží ve snímcích Slnko v sieti, Panna zázračnica, Organ nebo Tri dcéry.

Vedle islandské kinematografie je druhou výraznou sekcí Nový latinskoamerický film. Hlavní pozornost je věnována Mexiku a Argentině, organizátoři získali ale i snímky například z Kolumbie nebo Uruguaye. „Jde o estetický proud, který vznikl v 60. letech a rozvinul se až do současnosti. Chtěli bychom ukázat, co se stalo v Latinské Americe v posledních deseti patnácti letech. Tzn. filmy, které jsou prezentovány na festivalech ve světě a které přináší něco nového do národních kinematografií,“ zve na nový latinskoamerický film filmový historik David Čeněk.

Kromě filmu nabízí LFŠ také divadlo, koncerty a výstavu československých filmových plakátů. Potrvá do 1. srpna.

Pes jí psa
Zdroj: ČT24/Letní filmová škola
Vydáno pod