V Hronově začalo „mistrovství světa“ ochotníků

Hronov – Jiráskův Hronov, největší svátek tuzemského amatérského divadla a zároveň vrcholná soutěž české ochotnické scény, začala předposlední červencový den v rodišti spisovatele, jehož jméno má v názvu. V pořadí už osmdesátým ročníkem je vůbec nejstarším, nikdy nepřerušeným festivalem neprofesionálního divadla v Evropě. Program otevřelo v pátek odpoledne představení Lucerna v podání divadelníků z Hronova; slavnostní zahájení se uskutečnilo v sobotu odpoledne. Na festivalu se letos představí 26 tuzemských a šest zahraničních souborů.

„Jiráskův Hronov je něco jako pro sportovce mistrovství Evropy nebo mistrovství světa. Vždycky se říkalo, že je Mekkou ochotníků,“ upozorňuje jeden z účastníků festivalu, ochotnický herec Josef Kindl. Až do 7. srpna nabídne přehlídka desítky soutěžních i nesoutěžních divadelních představení i semináře zaměřené na režii, scénografii nebo žonglérské umění.

Mnozí se do Hronova vrací pravidelně. „Každý rok se tu sejde spousta lidí a všichni mají jeden zájem – divadlo,“ dodává další z účastníků přehlídky Miroslav Houšťek, režisér ochotnických představení. Festival je otevřený všem divadelním žánrům a stylům, návštěvníci tedy mají z čeho vybírat – kromě klasické činohry se představí i experimentální a studentské divadlo nebo malé jevištní formy.

Kromě hlavního programu se mohou příznivci amatérského divadla těšit i na různé besedy, odborné semináře a workshopy. I na letošní jubilejní 80. ročník ale dolehla hospodářská krize a organizátoři museli výrazně šetřit. Rozpočet nepřesáhl 3 miliony korun. I přesto je už teď většina představení vyprodaná.

První ročník Jiráskova Hronova se konal v roce 1931 v rodišti spisovatele Aloise Jiráska a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra.

  • Jiráskův Hronov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1839/183839.jpg
  • Postav na čaj! - Jana Klimová a Eliška Brtnická v magisterském představení katedry pantomimy HAMU zdroj: Divadlo DISK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1659/165883.jpg
Vydáno pod