Karel Škréta: Karel Boromejský navštěvuje nemocné morem

Nedávno ukončená výstava Karel Škréta: Doba a dílo představila i obraz s názvem Sv. Karel Boromejský navštěvuje nemocné morem, který je i nadále k vidění ve Schwarzenberském paláci na Pražském hradě. Karel  Škréta jej namaloval v necelých čtyřiceti letech pro pražský špitál při Vlašské kongregaci, který se nalézal na úpatí Petřína. Na poměrně rozměrném díle je vyobrazen sv. Karel Boromejský, jenž přichází utišit nemocné morem. Na scéně se odehrává událost ze 70. let 16. století, kdy Milánem procházela morová epidemie. Důmyslně koncipované dílo představuje dvě časové roviny. Kromě již zmíněného období také dobu, kdy Karel Škréta obraz maloval, tedy polovinu 17. století. O tom vypovídá i jediná postava, která upírá svůj zrak na diváka. Kdo je muž se sebevědomou tváří a pichlavýma očima, jenž vyhlíží z pravé části obrazu? napoví kurátorka Jana Klímová.

Jana Klímová je kurátorkou pro edukační činnost v Lektorském oddělení Sbírky starého umění Národní galerie v Praze. Zabývá se lektorskou činností od r. 1980, od r. 2000 připravuje programy pro veřejnost se zaměřením na barokní umění. Je kurátorkou expozice pro nevidomé Doteky baroka.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Karel Boromejský navštěvuje nemocné morem (zdroj: ČT24)

Seriál Národní galerie nikdy nezavírá pokračuje opět v neděli 28. srpna. Kurátorka Anna Zajícová tentokrát pohovoří o autoportrétu jednoho z nejvyhledávanějších portrétistů své doby ve střední Evropě, Jana Kupeckého. Všechny předchozí díly cyklu naleznete zde.