Diamant dělá krásná těla

Praha – České výtvarníky a fotografy, jejichž díla návštěvníci běžně v jednom prostoru vidět nemohou, spojila výstava v galerii Diamant Spolku výtvarných umělců Mánes. Projekt Diamantová těla ukazuje, že tyto drahé kameny s lidmi spojuje krása a jedinečnost, svými pracemi to potvrzují fotografové Roman Sejkot, Zdeněk Lhoták, Pavel Mára a Rudolf Jung i výtvarníci Jiří Načeradský, Michael Rittstein, Ivan Komárek a jediná žena Dagmar Hamsíková.

Impuls ke společné výstavě vyšel od fotografů sdružených ve spolku Mánes. „Když jsem ji před rokem inicioval, netušil jsem, že se rozroste i o malíře, kteří jsou nakonec doplněním fotografických mánesáků,“ prozradil Roman Sejkot.

Například výtvarník Michael Rittstein rozšířil expozici o krásu těla jako takového. Ze svých sbírek vybral obraz nazvaný Kráva jako bejk. „Jako darwinista si myslím, že jsme si ve vývojové linii všichni rovni. Proto jsem vybral krávu, rád bych upozornil na naše kolegy na téhle planetě,“ vysvětlil s nadsázkou.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Podle Zdeňka Lhotáka Diamantová těla ukazují, že rozdíl mezi malbou a fotografií je zanedbatelný. „Podstatný je obsah,“ domnívá se fotograf. Přesto je výstava tak trochu konfrontací. Někteří výtvarníci totiž považují fotografii až za příliš objektivní, zatímco malba podle nich umožňuje daleko svobodnější přístup.

Diamantová těla jdou v galerii Diamant k vidění do 29. srpna.