Happy Birthday, Mr. Andy, přejí Warholovi příbuzní Slováci

Košice - Na Slovensku vystavují čtyřicet obrazů Andyho Warhola, 24 z nich vůbec poprvé. Právě ze Slovenska pocházejí rodiče slavného popartového umělce, který se narodil 6. srpna 1928 v Pittsburghu. Z tamního muzea byla více než polovina z vystavovaných obrazů dopravena do Východoslovenské galerie v Košicích, jež Warholovi expozici k nedožitým 84. narozeninám připravila. Warholovy kresby, které si mohou návštěvníci prohlédnout od 6. srpna do 6. listopadu, se podle slov ředitelky galerie Leny Leškové vážou k jaho matce a jsou většinou černobílé.

Kromě 24 obrazů z USA, které budou mít na Slovensku výstavní premiéru, budou součástí výstavy i díla ze Slovenské národní galerie a z Muzea moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích. Z nedaleké obce Miková pocházeli oba Warholovi rodiče. Otec se už před první světovou válkou vystěhoval do Ameriky, v roce 1909 se ale do Mikové vrátil a oženil se. Do Spojených států se opět vypravil v roce 1914, jeho manželka Júlia ho následovala o šest let později. Warholův otec zemřel, když Andymu bylo třináct.

Popartového umělce chce slovenská výstva představit zejména přes jeho vztah s matkou, i proto expozici organizátoři nazvali Andy Warhol a Júlia. Andy byl v dětství velmi často nemocný, v pubertě se několikrát nervově zhroutil, a to vše mělo za následek jeho velmi silné citové navázání na matku. „Warhol byl na jedné straně velmi extravagantní, ale na druhé straně zůstal stále chlapcem milujícím svoji matku,“ uvedl tvůrce propagační kampaně k výstavě Tomáš Marušiak.

Celou výstavu bude provázet spousta doprovodných akcí. Přímo v galerii například bude otevřena písková městská pláž, kde bude možné si číst ve Warholových knihách a promítat jeho filmy. Galerie se podle Marušiaka pokusí výstavu propagovat netradičními způsoby, například pomalovanými tramvajemi či vlastní internetovou stránkou.

Češi si Warholova díla mohli prohlédnout v dubnu loňského roku. Galerie Rudolfinum připravila jedinečnou výstavu experimentálních němých filmů, které Andy Warhol točil v New Yorku v polovině 60. let. Ve stejném roce představilo jeho tvorbu i Muzeum Kroměřížska, svou expopzici zaměřilo na sítitotisky z Warholovy pozdní tvorby.