Slovanská epopej podle Jakubiska: mozaika samoty Slovanů

Praha/Bratislava – Dražší než historický velkofilm Bathory, který patřil k nejnákladnějším snímkům ve střední Evropě, bude nový film Juraje Jakubiska - Slovanská epopej. Shoda názvu s Muchovým obrazovým cyklem, o němž se v poslední době hodně mluví v souvislosti s místem jeho vystavení, není úplně náhodná. Film sice není epopejí přímo inspirovaný, ale podle slov tvůrců poetika Muchova díla a jeho výtvarné zpracování snímek ovlivní.

Můj příběh nevypráví jen o soubojích kdysi mocných, dnes už zapomenutých králů, ale také o zrodě první říše, která se stala prvním krůčkem ke slovanské pospolitosti a která dodnes nebyla představená na filmovém plátně. Vždyť o historii Slovanů, žijících na území rozprostírajícím se od středu Evropy až po Ural, častokrát nevědí ani naši západní sousedi v EU, píše k filmu Juraj Jakubisko na stránkách projektu.

… pohanství a složitém zrodě křesťanstva u Slovanů, ale také o tužbě být šťastný navzdory nepřejícímu osudu. Není to epopej o hrdinství, ale o obětech, které si velké cíle vyžadují." /Juraj Jakubisko/

Ve Slovanské epopeji se režisér vrátí na Velkou Moravu do období před více než tisícem let, kdy říši ovládal její nejznámější panovník, kníže Svatopluk. Film z devátého století začne pohledem do vzdálené budoucnosti, do doby kolem roku 3000. Podtitul snímku zní „tisíc roků samoty“. „Neznamená jen období, kdy žily slovanské kmeny bez křesťanstva, ale i čas, kdy se rozprášení Slované opět k sobě přibližují a spojují se do celku,“ dodává Jakubisko.

Scénář k filmu už je hotový, nyní se pracuje na výtvarném a architektonickém pojetí. Jakubiska prý inspirovala mozaika. „Toto umění, které přišlo s byzantskými věrozvěsty na naše území, bylo v tom čase nejdokonalejší malířskou technikou,“ vysvětlil. Mozaikou chce ovlivnit nejen obrazovou stránku filmu, ale i „umocnit strukturu dramatického vyprávění technologií 3D“.

Slované skoro za půl miliardy

Slovanská epopej se bude natáčet především na Slovensku a v České republice. S filmováním by se mělo začít v zimě 2011/2012, do kin by snímek mohl přijít v roce 2013 nebo 2014. Na snímku se budou podílet vedle Česka a Slovenska také Rusko, Bulharsko, Norsko, Ukrajina a Kazachstán.

Rozpočet projektu je plánovaný na 17 milionů eur (420 milionů korun), to je o více než čtyři miliony eur více, než stál Jakubiskův historický velkofilm Bathory. S rozpočtem 13,3 milionu eur (zhruba 350 milionů korun) se Bathory zařadila k nejnákladnějším filmům ve střední Evropě. Z materiálu, který se do snímku nevešel, a z dotáček má vzniknout i stejnojmenný seriál.

Vydáno pod