Bono řádí jako v mládí

Turín – Irská skupina U2 zrušila část koncertů kvůli zranění svého frontmana Bono Voxe. Na turné, nazvané 360°, po Voxově zotavení navázali na pátečním koncertě na sportovním stadionu v Turíně. Bono po pódiu pobíhal, skotačil a tančil, aniž by jakkoli dával najevo, že před deseti týdny prodělal náročnou operaci páteře. Těsně před koncertem ho přitom sužovaly pochyby. „Jsem trochu nervózní. Rehabilitoval jsem tři, čtyři hodiny denně. Dělal jsem všechno, abych byl na tenhle koncert fit,“ prozradil.

Vystoupení U2 zahájili deset let starým hitem Beautiful Day. Bono poděkoval fanouškům za podporu i svým spoluhráčům za trpělivost během rekonvalescence. Manažer kapely Paul McGuinness uvedl, že zatímco se Bono zotavoval po operaci, zbylí členové věnovali část volného času nahrávání nového materiálu. Do pátečního vystoupení zařadili U2 také dvě nové písně.

Skupina v Turíně zahájila evropskou část světového turné, která nebyla zraněním ohrožena. Irští rockeři museli ale přesunout americkou část, jež měla původně začít v červnu. Nově naplánované americké koncerty začnou příští rok 21. května v Denveru a skončí 23. července v Minneapolis.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Podle McGuinnesse stálo přesunutí koncertů přibližně 15 milionů dolarů, i přesto by prý turné mělo být nejvýdělečnějším v historii. „Téměř všechny koncerty jsou vyprodané. Myslím, že bude plno. Lístky už si koupilo milion dvě stě tisíc lidí,“ dodal. Zisky na konci turné mají podle odhadů dosáhnout až 700 milionů dolarů (13 miliard korun).

DVD k turné 360°
Zdroj: ČT24/Stránky U2