Invaze 68 chce pomoci překonat trauma sovětské okupace

Praha – Dnes večer startuje v české metropoli třídenní festival Invaze 68. Akci bude provázet přehlídka videoartu nebo interaktivních instalací. Temná minulost osudového data 21. srpna se má podle umělců změnit v oslavu svobody. Výstavy budou v prostorách Galerií Ferdinanda Baumanna a Chemistry a také v Trafačce. Na třídenní párty se představí na padesát umělců, kteří nabídnou pohled na invazi v různých souvislostech.

Zatímco v šedesátých letech byl invazí vpád vojsk do Československa, v dnešním světě upozorňují umělci na invazi reklamy, rozrůstajících se velkoměst a nekonečnou komerci. „Tady na tomto národě se okupace strašně podepsala na české psychice. My se k tomu vracíme, abychom to transformovali do něčeho budoucího,“ přibližuje smysl výstav kurátorka Darina Alster.

Někteří umělci budou tvořit přímo před diváky. Živé umění, kterého se může v pracovních dílnách zúčastnit každý, kdo má nápad, by mělo být invazí do naší každodennosti. Podtitul výstavy je Identita. K tématu bude panelová diskuze. „Připravil jsem si box, který tajemně stojí mezi diváky, je zahalený, nikdo neví, na co je, a není do něj nikde vchod. Najednou se však ten box rozsvítí a je v něm osoba, která mluví zkresleným hlasem. Připravoval jsem to pro problematické lidi, aby se nestyděli sem přijít,“ nastínil umělec a pořadatel Aleš Zemene. Kdo se rozhodne vstoupit do utajeného boxu, musí počítat s tím, že ho čeká čtyřmetrový výstup po žebříku.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)