Dvořákova Praha nabízí hvězdy v plném lesku

Praha - Festival Dvořákova Praha nabízí v těchto dnech dva magnety světové přitažlivosti. S Českou filharmonií vystoupí dnes večer britský dirigent John Eliot Gardiner. Včera se představil smyčcový kvartet, který nese jméno skladatele Pavla Haase. Čtveřice sbírá úspěchy hlavně v cizině - letos vyhrála hlavní cenu v komorní hudbě na mezinárodním veletrhu gramofonového průmyslu MIDEM Classical Award. Po řadě světových metropolí koncertovalo Hassovo kvarteto konečně v Praze. Léto pro něj bylo hodně pracovně náročné, hudebníci absolvovali měsíční turné po Austrálii a pak festivaly ve Velké Británii, v repertoáru byly skladby Antonína Dvořáka.

„Pro nás je Dvořákova hudba osobní záležitostí, protože jsme česko-slovenské kvarteto. Je to strašlivě blízké, repertoár plný melodií, lásky a hodně zajímavé muziky,“ ozřejmil violoncellista Peter Jarůšek.

Proto i nové album, které dotočili, se stalo jejich srdeční záležitostí – nahráli totiž dvě Dvořákova kvarteta. Hassovo kvarteto je doma jen na skok, opět jej totiž čekají koncerty ve Velké Británii, v Německu a turné po Spojených státech.

Reportáž Petry Schubertové a Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

I Česká filharmonie zahrnula do svého tradičního programu Dvořáka, a to 8. symfonii a Karneval. Dirigent Sir Gardiner je jedním z největších znalců Dvořákovy hudby. 

S Českou filharmonií už jsme, myslím, sehráni, po těch dvanácti až třinácti letech, co spolupracujeme. Byli jsme spolu na turné, vrátili jsme se ze Salcburku, kde jsme hráli Janáčka a já teď orchestr vezmu v sobotu s sebou do Londýna, kde budeme hrát na BBC Proms," řekl pro ČT24 John Eliot Gardiner.

Dvořákova Praha má na programu ještě řadu hvězdných jmen jako ruského barytonistu Dmitrije Hvorostovského nebo jednu z nejtalentovanějších violoncellistek současnosti Sol Gabetu.

  • Dvořákova Praha 2010 zdroj: Dvořákova Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1898/189737.jpg
  • Dvořákova Praha 2010 zdroj: Dvořákova Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188404.jpg
Vydáno pod