Na festivalu Dvořákova Praha zazní ruské písně

Praha - Na festivalu Dvořákova Praha dnes zazpívá známý ruský barytonista Dmitrij Hvorostovskij. Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina ho doprovodí klavírista Ivari Ilja, který s ním spolupracoval na posledních dvou albech. V programu zazní ruské písně Petra Iljiče Čajkovského, Nikolaje Karloviče Medtnera a Sergeje Rachmaninova. O vystoupení je velký zájem, podle pořadatelů je vyprodáno.

Sedmačtyřicetiletý Hvorostovskij, hvězda světových operních domů, do Prahy přijel krátce po úspěšném debutu ve Veronské areně. Získat ruského pěvce na vystoupení není snadné, Hvorostovskij nechce přepínat svůj sametový baryton a polovinu nabízených úloh z opatrnosti odmítá. V roce 2005 podnikl na pozvání tehdejšího prezidenta Vladimira Putina historické turné po ruských městech, aby připomněl oběti druhé světové války.

Letošní festival Dvořákova Praha, který byl zahájen 20. srpna, do 4. září připravil celkem 16 koncertů. Většina z nich se koná ve Dvořákově síni Rudolfina, dva koncerty komorní řady ve dvoraně Českého muzea hudby. Celkem na festivalu nesoucím jméno Antonína Dvořáka zazní 12 jeho skladeb, například Symfonie č. 6 a 7, symfonická báseň Polednice či dramatická předehra Husitská.

Dvořákova Praha 2010
Zdroj: ČT24/Dvořákova Praha