Spisovatelka Simona Monyová byla zavražděna

Brno - Brněnská policie prošetřuje případ násilné smrti české spisovatelky Simony Monyové. Událost se stala včera v podvečer v jejím domě v Brně-Obřanech, kde bylo nalezeno její tělo. Monyová byla ubodána, spisovatelčin manžel Boris Ingr skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Policie v domě vyšetřovala celou noc. Z vraždy je přitom podezřelý právě její manžel, který byl v době činu doma a kterého našla policie také zraněného. „Zjišťujeme povahu jeho zranění. Zatím však nevíme, zda si je mohl způsobit sám nebo zda k nim přišel při potyčce,“ uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Pokud by se potvrdilo, že je manžel a nakladatel Monyové v jedné osobě jejím vrahem, hrozí mu podle policejní mluvčí od 10 do 18 let vězení. Zatím jej však policie nemohla vyslechnout. Že je manžel Monyové ve vážném zdravotním stavu, potvrdila i mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. „Jeho stav je ale stabilizovaný,“ dodala.

Manželství Monyové a Ingra bylo podle svědectví blízkých v rodině dlouhodobě v problémech. Pravděpodobně v něm docházelo i k domácímu násilí. Policejní vyšetřování si ale podle informací ČT Monyová nepřála. „Se Simonou jsem mluvila před několika dny a svěřila se mi, že má obavy o svůj život. Situace s manželem prý už byla neúnosná, týral ji psychicky i fyzicky. Nenapadlo mě, že by to mohlo dojít tak daleko,“ prohlásila rodinná známá, která však chtěla zůstat v anonymitě. Podle jejího tvrzení však mohl spory v manželství vyhrotit chystaný rozvod.

Reportáž Ondřeje Schnaidera (zdroj: ČT24)

Simona Monyová byla jednou z nejúspěšnějších současných českých spisovatelek. Autorka společenských románů se narodila v Brně. V roce 1997 vydala svoji prvotinu Osud mě má rád, od té doby jí vychází kolem dvou knih ročně. Jak sama říkala, její knihy jsou pro obyčejné ženy, které ve svém životě řeší běžné problémy současné doby. Její romány ale čtou i muži. S tvorbou Monyové se mohli setkat i diváci České televize, která odvysílala inscenaci podle stejnojmenné knihy Tchyně a uzený.

Viewegh v sukních

Monyová byla hned po Michalu Vieweghovi tuzemským nejprodávanějším současným autorem. Právě proto byla označována za Viewegha v sukních. Letos jí vyšly tituly Citová divočina a Srdceboly. Druhou jmenovanou knihu představila jako příběh o manželství, které začíná okázale se vší parádou a končí na bojišti. „Je to příběh plný vášně, intrik, touhy, žárlivosti, sexu, paniky ze stárnutí, osobní nezralosti, lží a pomstychtivosti,“ uvedla na svém webu. Monyová v rozhovorech uváděla, že při psaní vychází ze své fantazie, ale i ze zkušeností svých a svých kamarádek. Přiznala také, že v běžném životě často přejímá styl a vystupování svých postav. "Když jsem psala román Roznese tě na kopytech, kde je hlavním hrdinou muž, všichni kolem mě říkali, jak jsem zhrubla," uvedla před několika lety.

Dům, v němž byla zavražděna Simona Monyová
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Kolegové o násilné smrti Simony Monyové…

Michal Viewegh, spisovatel: „Pravidelně jsme se vídali na knižním veletrhu. Je to pro mě šok. Náš styl byl odlišný, ale psala dobře, o čemž svědčí i její úspěch u čtenářů.“

Lubomír Brožek, předseda Klubu pražských spisovatelů: „Její prvotinou byla kniha Osud mě má rád. Je tragické, že osud ji asi ke konci života přestal mít rád. Je třeba si považovat autorů, kterým se daří vracet české literatuře čtenáře. Pro českou literární scénu je to nesmírná ztráta, kterou nebude lehké nahradit.“